ARHEOLOGIJA Tiberijev i Kaligulin novac u urbanim bogataškim vilama potopljenog Colentuma

0
2722

Rezultati sustavnog arheološkog istraživanja provedenog početkom godine na lokalitetu Gradina – Colentum predstavljeno je u ponedjeljak u prostorima Narodne knjižnice i čitaonice u Murteru.

– Mnogo je novih saznanja, ali klupko se tek odmotava – jedan je od zaključaka prezentacije završnog izvještaja arheoloških istraživanja koje je provodila Zadruga arheo KO-OP. Izvještaj su prezentirali Eva Buća, mag. archeol. i Tomislav Zojčeski, mag. archeol., ravnatelj Muzeja grada Šibenika mr.sc. Željko Krnčević te viši kustos Muzeja grada Šibenika Toni Brajković, dipl.archeol.

Istraživanje lokaliteta Colentum (Foto: Zadruga arheo KO-OP)

Priča koja se započela optimističnim koracima, prije nekih desetak godina kroz udrugu Argonauta, zahvaljujući lokalnoj vlasti i upornim nastojanjima da se izbore za EU sredstva, danas je možda najveći dar novih naraštaja, koji su upornošću postigli da se potaknu najveći ikad radovi na ovom arheološkom lokalitetu.
Prisjetimo se, investitor Općina Murter-Kornati osigurala je potrebna sredstva kroz program 2014 – 2020 Interreg V-A, Italy – Croatia CBC Programme Call for proposal 2017 Standard – HISTORIC, Priority Axis: Environment and cultural heritage, projekt: HISTORIC – Heritage for Innovative and Sustainable Tourist Regions in Italy and Croatia. Ukupna vrijednost projekta je približno 18 milijuna kuna, a od toga Općini Murter-Kornati pripada približno 3,5 milijuna kuna.
Tijekom istraživanja 1100 metara površine, specifične po svom smještaju u zoni plime i oseke, uz nepovoljne zimske uvjete koji su ih pratili tijekom siječnja i veljače, arheolozi nisu niti približno očekivali pronađenu gustoću nalazišta.

Publika je pozorno pratila prezentaciju (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

“Sama pozicija Gradine je zapravo pozicija naselja koje nastaje u prapovijesno doba, a onda se razvija i u Rimsko doba kao gradić. Prvo smo rekonstruirali liniju mora iz rimskog doba, radili visoko precizni ortomozaik gdje se vide kamena urušenja od pristanišnih mulova, dimenzija 20 metara duljine i 5 metara širine. Evidentno je i postaje manjeg pristanišnog mula koji zatvara sve u manju lučicu, te još zidova prema sjeveru, tako da je evidentno da su morski i kopneni nalazi neodvojivi. Statigrafijom smo podijelili zidove u više faza, jer ovaj lokalitet nije nastao odjednom, riječ je o dugoročnom procesu. Razinu mora spuštena je 1,6 metara, koliko se prema pretpostavci more od rimskog perioda pomaklo, podizanjem obale i dizanjem mora” – pojasnio je arheolog Tomislav Zojčeski.

Luka Ježina i načelnik Toni Turčinov (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Bilo je naznaka da će ovaj zahvat, specifičan zbog potopljenog arheološkog lokaliteta, donijeti vrijedna saznanja, no rezultati su premašili očekivanja:
“Svi pronalasci pripadaju rimskom periodu. Pronađene su 22 zidane strukture, odnosno zidovi, baze za stupove, žbukane podne strukture, veći broj raznobojnih kamenih tesera (crne, bijele, crvene, zelene), različitih vrsta kamena, mramora i mramornih pločica, freski – zidnih i stropnih. Osim ulomaka keramičkih posuda i građevinskog materijala, iznenađenje su novčići iz doba vladavine principala Tiberija i Kaligule, careva iz 1. st. Analize kamenih pronalazaka provedene na PMF u Zagrebu, pokazale su da zeleno kamenje potječe iz područja Sinja, a pijesak u freskama s Vranskog jezera, što ukazuje na trgovačke puteve i povezanost s tim krajevima.

Arheološko nalazište Gradina – Colentuma i Prva arheološka plaža (Foto: Zadruga arheo KO-OP)

No jedno od najvećih saznanja je da se na tom lokalitetu nalazilo jako bogato, cvatuće i prosperitetno naselje 1. i 2. st., s mnogo doseljenika (što se tumači prema nadgrobnim spomenicima), čije se bogatstvo temeljilo na trgovini putem mora. Istraživanje je demantiralo postojanje maritimne vile, a potvrdilo postojanje lučkog postrojenja te urbanih bogataških vila koje su posve drugačijeg nacrta. Svaka druga prostorija takvih vila imala bi mozaične podove, ožbukane i oslikane. Pronađeni zidovi ukazuju da je uz more i u moru osim pristanišnih mulova dugih i po 100 – 200 m bilo i radionica, javnih prostora, spremišta uz luku, što ukazuje na bogato lučko postrojenje” – iznijela je dugo očekivane rezultate voditeljica projekta, arheologinja Eva Buća.
Predstavnici Općine Murter Kornati, načelnik Toni Turčinov i Luka Ježina, voditelj općinskog Odsjeka za financije, razvoj i gospodarstvo, istaknuli su da obavljena arheološka istraživanja i konzervatorski radovi pronalazaka, teže oko milijun kuna.

Ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

To su najveći arheološko-konzervatorski radovi u povijesti ovog vrijednog arheološkog nalazišta. Planirano je da se početkom sljedeće godine do kraja konzerviraju nepokretni pronalasci, nakon čega slijedi uređenje arheološke šetnice koja će se sastojati od kopnenog i morskog dijela, kao novog konkurentnog turističkog proizvoda Murtera. Pod morem će se tako naći “plantaža amfora” – dva velika osvjetljena kaveza dimenzijama 8×3 metara s replikama amfora koje će tako dozrijevati, da bi bile kao takve izložak i prodajni primjerak u Amforariju.

Arheolozi Eva Buća i Tomislav Zojčeski (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Za sam Amforarij za koji će uskoro biti ishodovana građevinska dozvola kao samostalan projekt, treba oko 12 milijuna kuna, koja će, nadaju se u Općini Murter Kornati, uspjeti dobiti komadić iz fonda EU sredstava kroz srodne natječaje. U sklopu edukativne morske i kopnene staze bit će postavljena rasvjeta, info edukativne table, uz obilno korištenje virtualne tehnologije proširene stvarnosti s 3D rekonstrukcijom, vjerodostojnim igrokazom i prikazima, uz uporabu naočala za virtualnu stvarnost.
Presretni smo što smo uopće uspjeli doći do sredstava EU fonda kako bi se obavili arheološko – konzervatorski radovi. Ovaj lokalitet koji datira iz burne pretpovijesti, potpuno potopljen, upravom ovogodišnjim angažmanom stručnjaka u zadnji čas je spašen od potpunog uništenja i nestajanja – istaknuli su složno predstavnici struke i lokalne vlasti.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here