EKOLOGIJA Predstavljene četiri slikovnice Martine Markov

0
3621
U Gradskoj knjižnici Juraj Šižgorić sinoć se tražilo mjesto više (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mulimedijalna, najveća dvorana Gradske knjižnice Juraj Šižgorić u srijedu navečer je bila je premala da primi sve koji su u su htjeli vidjeti svečano predstavljanje edukativnih slikovnica koje je napisala Murterka Martina Markov.

Uz pomoć ilustratorice – grafičke dizajnerice Ivane Grimani i lektorice Marine Saračević Živković, biologinja i doktorica prirodnih znanosti predstavila je ukupno četiri slikovnice. U prvoj, naslova”Prijateljstvo iz morskih dubina”, pirka Bepo upoznaje djecu sa živim svijetom kornatskog podmorja i potrebi njegove zaštite, dok je u ostale tri – “Marko  u Telašćici”, “Marko na Vranskom jezeru” i “Marko na Krki” –  o potrebi očuvanja prirode i okoliša kroz svoje zgode priča galeb Marko.

Lektorica Marina Saračević Živković, autorica Martina Markov i ilustratorica Ivana Grimani (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Riječ je prve tri slikovnice iz serijala “Pustolovine galeba Marka po parkovima Hrvatske”, kojih će, najavila je autorica, za dvije godine biti ukupno 19, koliko je i hrvatskih nacionalnih parkova i parkova prirode.

– Sve je počelo prije desetak godina, kada su djeca pronašla ozlijeđenu morsku kornjaču i donijela je meni kao biologinji da je liječim preko praznika. Djeca su joj nadjenula ime Leonardo, po jednoj od Ninđa kornjača, a cijela je priča izazvala interes šire javnosti – ispričala je Martina Markov zgodu koja ju je ponukala da napiše svoju prvu slikovnicu – “Priča o Leonardu” – i ekološki aktivizam nastavi kroz edukativne slikovnice.

Autorica je poduzetnica koja kroz obiteljsku tvrtku razvija brend usluga EcoEduMedia  te je vanjska suradnica Sveučilišta u Zadru i Veleučilišta u Šibeniku. Ekologija je bila glavna tema i njenog prethodnog radnog mjesta u Nacionalnom parku Kornati, no entuzijazam kojim prilazi i izradi ovih slikovnica je poznat još iz 2005., kada je utemeljila jednu od najaktivnijih ekoloških udruga, murtersku “Argonautu”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here