POBUNA MORSKIH PLODOVA Hlap, hobotnica i zubatac neće plastiku na jelovniku

0
1275
Foto: Rudinapress/V. Maleš

Predstava „Pobuna morskih plodova“ u produkciji Kazališta “Virko” u murterskoj dvorani Žut upozorila je na zabrinjavajuće trendove i pozvala na akciju zaustavljanja daljnjeg zagađenja mora.

«Najviše otpada u moru, dolazi upravo s kopna. Morski pašnjaci ugroženi su, jer plastičan otpad ugrožava njihov razvoj. U probavnom traktu trilja, arbuna i srdela, naših jadranskih riba koje najčešće jedemo, pronalaze se čestice plastike. Za 30- ak godina u moru će biti više plastike nego ribe.”
Poražavajući su to podaci iz prezentacije uvodnog govornika dr. Pere Tutmana s Instituta za oceanografiju i ribarstvo, kojeg su najmlađi gledatelji zasuli pitanjima, ali i živo diskutirali o pojedinim temama.
Nakon prezentacije, uslijedila je predstava pod nazivom «Pobuna morskih plodova» u izvedbi kazališne družine «Virko» iz Šibenika. U satiričnom igrokazu, u kojem su upoznali revoltiranog hlapa, hobotnicu i zubaca, tako je publici, ponajviše onoj najmanjoj, prikazano kako se odnositi prema moru i njegovim obalama.

Za novinarsku ekipu TV Virko nakon predstave su aktualnu tematiku prokomentirale i predstavnica LAGUR-a “Galeb” Bojana Paić te Sanja Mihić iz Udruge Argonauta. Mališani u publici pozorno su pratili edukativni program, a nakon predstave su spontano pohrlili na kazališne daske kako bi se bolje upoznali s morskim životinjama, vidjeli ih izbliza, opipali i postavljali razna pitanja.  Savjetovali su im savjetovali da ne jedu plastiku, uz obećanje da će obojati poklon slikovnice i naučiti sve o njima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here