MURTER Čestitke i optimizam za Dan Općine

0
5000
Čelnici Murtera s najzaslužnijim mještanima (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Svečanom sjednicom Općinskog vijeća u subotu je obilježen Dan Općine Murter-Kornati i s nje su, uz čestitke svim mještanima, još jednom upućeni pozivi na zajedništvo svih Murterina i prijatelja Murtera u ostvarivanju općeg prosperiteta.

Na sjednici su gostovali: pročelnica županijskog Upravnog odjela za pomorstvo, promet i otočni razvoj Jadranka Fržop, izaslanik gradonačelnika grada Zagreba pročelnika Gradskog ureda za poljoprivredu i šumarstvo Emil Tuk, gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić, ravnatelj NP Kornati Šime Ježina, pomoćnik ministra graditeljstva i prostornog uređenja Zdravko Vukić, zamjenik generalnog direktora Hrvatskih voda i dopredsjednik HDS-a, Davor Vukmirić.

Prepoznat je i rad Kreše iz Kreše preko puta (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Izaslanica župana Šibensko-kninske županije Jadranka Fržop pozdravila je rad Općine koja pokazuje veliki senzibilitet za svoj prostor, za zaštitu okoliša, za ravnomjerni razvoj i brigu za svakog čovjeka, za djecu i za starije i nemoćne.  Za Dan Općine Murterinima je donijela vijest o još 100.000 kuna koje Županija izdvaja za sanaciju ovdašnjeg pomorskog dobra, za urušeni obalni dio prema Gradini. Lučka uprava ujedno odvaja 200.000 kn za uređenje lučkog područja, kako bi se sve do Luka uredio pojas šetnice. Davor Vukmirić iz Hrvatskih voda najavio je nastavak ovog projekta, koji je u jednoj fazi bio više nego krivudav i gotovo neizvjestan. Ništa neobično, s obzirom na njegovu složenost i razmjere glavne i sekundarne mreže i UPOV-a – 28202 m novih gravitacijskih kolektora, 2088 m novih tlačnih cjevovoda, 6 novih crpnih stanica, izgradnju novog UPOV 2. stupnja pročišćavanja kapaciteta 10 500 ES te sanaciju 12980 m postojeće vodoopskrbne mreže.

Svečana sjednica (Foto: V. Maleš)

Procesom ponovljene javne nabave za izgradnju novog dječjeg vrtića i jaslica, od ukupno pet pristiglih ponuda, odabrana je ona najpovoljnija od poduzeće Eurokamen d.o.o iz Osijeka. Direktor Zvonimir Novak je potpisao s načelnikom Ugovor o izgradnji dječjeg vrtića i jaslica. Povelju prijateljstva razmijenili su gradonačelnik grada Slatine Denis Ostrošić i načelnik Toni Turčinov. Buduća intenzivnija suradnja, naglašeno je ovom prigodom, usmjerena je na unaprjeđivanje gospodarske, turističke, kulturno-umjetničke i sportske suradnje. 

U ovoj svečanoj prilici dodijeljene su nagrade i priznanja najzaslužnijima: Nagradu za životno djelo dobio je preminuli predsjednik Latinskog idra Željko Jerat, plakete Općine ugostitelj Krešimir Turčinov za socijalne i društvene aktivnosti te glazbenik Michael Robert Rhein za medijsku promociju Murtera. Priznanja su dodijeljena učenicima za njihova postignuća u obrazovanju i izvanškolskim aktivnostima: Ireni Kovačević, Cviti Božikov te Lavandi Matutinović. Jakov Mudronja je nagrađen za istaknute sportske aktivnosti. Priznanje počasnog građanina otišlo je fra Izaku Špralji, kao zahvala za istraživanje i očuvanje murterske glagoljaške baštine. 

Među projektima koje poduzima Općina načelnik Toni Turčinov izdvojio je one važnije, koji su u tijeku i u bliskoj fazi realizacije: Plaža Luke, kao projekt u kojeg je uloženo preko 2 i po milijuna kuna kroz tri godine u tri faze radova, od kojih je još ostalo postavljanje mula za pristanak brodova. Virtualni teleporter, inovativan projekt vizualne stvarnosti, koji se postavlja na Lukama u suradnji s norveškom općinom Heroya, kao turistička atrakcija, gdje će se u Murteru moći izravno pratiti Aurora borealis, a u Norveškoj murterski zalasci sunca. U najavi je 800.000 kn vrijedan projekt promjena vodovodnih cijevi , asfaltiranja ceste i nova rasvjeta. Za rekonstrukciju plaže Gradina, koji se financira kroz međunarodni projekt HISTORIC u sklopu programa prekogranične suradnje Interreg Italija-Hrvatska, dodijeljeno je tri i po milijuna kuna bespovratnih sredstava, od kojih je do sad uloženo samo 700.000 kn. Nastavak radova odnosi se na podmorsku i vanjsku šetnicu, osvjetljavanje i “murtersko-betinski Marjan”.

Na plaži Slanica u početnoj fazi je postavljena zaštitna sigurnosna ograda, a sad slijedi uređenje šetnice ispod ograde, uređenje sanitarnih čvorova, te dijela iza plaže, koliko dozvole uvjeti, jer veliki dio terena je u privatnom vlasništvu. Zahvaljujući Odjel za pomorstvo, projekt “Pasarela” povezati će Hraminu s Lukama. S izgradnjom se ide do ljeta, kad bi šetnica trebala biti sanirana. Mjesto je osigurano s 15 video kamera koje su umrežene s policijom, a nadzor je već do sada polučio uspjehom oko rješavanja mnogih kriminalnih radnji. Rad novog vrtića i jaslica, planiran je za 2021. godinu, od kraja studenog kreće se na sanaciju parkinga iza benzinske stanice, gdje se osim velikog parkirališta planira i autobusno okretište. Ministarstvo kulture dodijelio je 200.000 kn sredstava za izmjenu krova crkve na Gradini, pri čemu će po još 100.000 kn pridodati Općina Tisno i Općina Murter Kornati, a početak radova je za desetak dana.

Među najizvrsnijima i najzaslužnijima su ove godine Frenki i Alen

Projektom WiFi4EU, za koji je dobiveno 15.000 eura, te pridodano 30.000 kn iz Općinskog proračuna, Murter će dobiti deset točaka sa superbrzim besplatnim internetom. Što se tiče pitanja odvodnje, raspisana su četiri nova natječaja, za mrežu, nadzor i pročišćavač, a radovi na pročišćavaču i spajanju finalizirat će do kraja ljeta. U sklopu zelenog projekta, planira se izgradnja solarne elektrane, sanacija Hripa s reciklažnim dvorištem, dječje rimsko igralište na Gradini, a čeka se i projekt za revitalizaciju Raduča, izgradnja novog gata s 50 turističkih vezova u suradnji s Lučkom upravom. Sportsko-rekreacijski centar, koji će izniknuti iza škole do 2012., sastojat će se od travnatog terena, rukometnog i nogometnog igrališta, atletske staze, skejtbord parka i penjalica. Muzej amfora, planira se na neiskorištenom prostoru gusterne, za njega se planiraju tražiti vanjska sredstva u iznosu od oko 10 milijuna kuna. Dom za stare i nemoćne, gradit će se iza škole ili vrtića, do sad je otkupljeno zemljište u iznosu od preko milijun i po kuna… Čestitke za Dan Općine Murterinima su i ove godine upućene s velikim optimizmom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here