Na Kornatu 12 godina poslije – kameni križevi čuvaju uspomenu

0
2108
Kapelica sv. Florijana na Kornatu (Foto: Paola Sablić/ŠibenikIn)

Cijela Hrvatska jučer se prisjetila najveće tragedije u hrvatskom vatrogastvu, događaja od 30. kolovoza 2007. godina kada je na otoku Kornatu u rutinskom gašenju požara poginulo 12 vatrogasaca iz Šibenika, Vodica i Tisnog.

Prenosimo izvještaj ŠibenikIna sa središnje komemoracije održane kod kapelice sv. Florijana na otoku Kornatu gdje su položeni i vijenci, nakon koje su se hodočasnici uputili do kamenih križeva podignutih u spomen na 12 vatrogasaca.

Uz velik broj vatrogasaca iz cijele Hrvatske te obitelji stradalih vatrogasaca, komemoraciji je prisustvovao i potpredsjednik Vlade i ministar unutarnjih poslova Davor Božinović.

Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović (Foto: Paola Sablić/ŠibenikIn)

– Razgovarao sam danas s obiteljima stradalih vatrogasaca. Suosjećam s njihovom boli koju nije lako nositi. To je teret s kojim je teško živjeti. Što se tiče pravosudnog epiloga, kao što znate, nakon provedenog kriminalističkog istraživanja, traje taj dugotrajni proces. Ja kao ministar i kao potpredsjednik Vlade ne mogu komentirati aktivne sudske postupke, a ovaj postupak je trenutno pred Vrhovnim sudom. Ono što nam u ovom trenutku preostaje je da vidimo epilog tog postupka, a što se tiče institucija, one su u svakom trenutku spremne djelovati ukoliko postoji bilo kakav nalog ili indicija od strane onih koji su za to nadležni – kazao je Božinović.

Slavko Tucaković (Foto: Paola Sablić/ŠibenikIn)

Glavni vatrogasni zapovjednik Republike Hrvatske Slavko Tucaković kazao je kako je želja svih da se slična tragedija više nikada ne ponovi.
– Želimo da se slična tragedija nikada ne dogodi, da se ne ponovi i da se naši heroji nikada ne zaborave. Ove godine isto smo imali jednog smrtno stradalog vatrogasca u Velikoj Gorici i teško nam je svima. Vidimo da je ovdje i ove godine velik broj vatrogasaca koji se zajedno s obiteljima odazvao da odamo počast našim herojima, našim junacima i sigurno ih nikada nećemo zaboraviti – kazao je Tucaković.

Foto: Paola Sablić/ŠibenikIn

Na pitanje novinara može li se nešto napraviti u vezi poboljšanja sustava budući da se tijekom suđenja za Kornatsku tragediju moglo čuti kazao da je vatrogascima pomoć prekasno pružena, Tucaković je kazao:
– Meni je teško govoriti o tome. U to vrijeme sam bio županijski zapovjednik i mi moramo vjerovati našim institucijama da rade svoj posao – kazao je te dodao da vjeruje da je sustav unazad 12 godina ipak poboljšan.

Vesna Puček Crvelin, kćer i sestra poginulih Ante i Ivice Crvelina, koja je i sama vatrogaskinja, kazala je da je bol obitelji svake godine sve teža i teža.
– Osjećam se užasno. Istina se ne zna, to nas najviše boli. Bol je iz godine u godinu sve teža. Vjerujem da ćemo ipak jednog dana saznati što se točno ovdje dogodilo – rekla je novinarima.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here