MURTER/KORNATI 12 godina, 12 heroja, 12 križeva – jedno sjećanje

0
1642

U kapelici Sv. Florijana na Velikom Kornatu, tik uz križeve tuge i danas će gorjeti bezbroj svijeća, u znak golemih emocija očaja, nevjerice i boli zbog tragičnog gubitka dvanaest života.

Na današnji dan, prije dvanaest godina, na području naše Općine Murter Kornati, dogodila se najveća tragedija u povijesti vatrogastva- Kornatska tragedija, koja na žalost i očaj obitelji, prijatelja i svih nas koji suosjećamo, niti do dan danas nije razjašnjena oko uzroka.
Od skupine od trinaest vatrogasaca, koji su prispjeli na otok Veliki Kornat, požarom je zahvaćeno i poginulo u trenu na licu mjesta ili preminulo u bolnici njih dvanaest, a jedini preživjeli vatrogasac, s teškim tjelesnim ozljedama je Frane Lučić iz Tisnog.
U tragediji koja se dogodila 30. kolovoza 2007. godine, smrtno je stradalo 12 vatrogasaca iz vatrogasnih postrojbi Šibenika, Vodica i Tisnog.
Dino Klarić, Ivica Crvelin, Ivan Marinović, Marko Stančić, Gabrijel Skočić, Hrvoje Strikoman,Tomislav Crvelin, Ante Crvelin, Josip Lučić, Karlo Ševerdija i Marinko Knežević i Ante Juričev-Mikulin – imena su koja povijest Hrvatske nikad neće zaboraviti.
Spomen-obilježje kornatske tragedije, križevi koje je projektirao murterski ahitekt N.Bašić, impresivni su u svojoj snazi, nadmoći, izgrađani tako da simbolikom ne dozvoljaju vremenu, zaboravu, ljudskom srcu i umu, da ikad zaboravi na količinu neviđene i goleme boli koju je prouzročila tragična pogibelj vatrogasaca na Velikom Kornatu.
Tišina sirova i gruba Kornatska kamena, suzama, znojem i krvlju golim ljudskih rukama duhovonog zajedništva 2500 dobrovoljaca – vatrogasaca i volontera, ugrađena je uz najveće emocije u križeve duge 25 metara i široke 15 metara, izrađivane puna dva mjeseca. Svaki križ ima tri ploče s uklesanim tekstom: s imenom vatrogasca, imenom DVD-a kojem je pripadao i stihom po izboru obitelji. Smješten je uz krak križa – s lijeve strane, na mjestu srca.
No, tišina križeva od suhozida, na golom kršu Velikog Kornata nikad neće ostati jedini trag sjećanja na ovu beskrajno golemu tragediju. Počivali u Miru!

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here