Makedonci u Murteru – gravče na tavče i punjena paprika na Slanici

0
1770
FA Pletenka na Slanici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ponedjeljak, utorak i srijeda u Murteru su Dani makedonske kulture i gastronomije, tijekom kojih makedonska folklorna skupina na Slanici i u centru predstavlja makedonsku tradiciju.

Makedonski narodni plesovi i glazba sinoć su uzburkali cijelu Slanicu i na terasu odmarališta Reflektor doveli su stotine znatiželjnika. Posluživala su se makedonska vina i jedno od makedonskih tzradicionalnih jela – gravče na tavče. Višegodišnje prijateljstvo Bitole i Murtera na Slanicu i na Hraminu dovelo je Folklorni ansambl Pletenka.

 

Plaža Slanica Murter Počinju Dani makedonske kulture

Objavljuje Rudinapress u Ponedjeljak, 26. kolovoza 2019.

– FA Pletenka obilježit će dogodine 20 obljetnicu osnutka i petu godinu gostovanja u Murteru. Gosti smo Murtera cijeli tjedan, a tri dana imamo nastupe. Plešemo večeras i u srijedu u Reflektoru na Slanici, a u utorak na Hramini. Murterska dobrodošlica je velika i topla, a mi se trudimo na nju primjereno odgovoriti – kaže nam Nikola Mitrikjevski, mlađi koreograf u koji u Murteru predvodi FA Pletenka.

U ponedjeljak s Makedonci u Reflektoru plesali, ali su i kuhali i posluživali originalno makedonsko jelo – gravče na tavče. Sve koji ga nisu uspjeli probati Makedonci pozivaju da dođu u srijedu na još jedan makedonski specijalitet – punjene paprike.

Na terasi i oko terase Reflektora (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– S Folklornim ansamblom putuje i specijalni kuhar, koji ovdje zajedno s nama predstavlja kulturu i gastronomiju cijele Makedonije. Namirnice za ova dva jela nismo nosili od kuće, ali su na domaćini nabavili makedonski grah i sve ostale originalne sastojke. Izvorne namirnice nisu neki problem, s obzirom da su širom Makedonije hrvatske tvrtke poput Podravke –  kaže Nikola Mitrikjevski te poziva Murterine i njihove goste da ih posjete na Slanici.

Do ovakve kulturne i gastro razmjene između Bitole i Murtera došlo je zahvaljujući angažmanu hrvatskog konzula u Bitoli Branka Maretića.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here