Najbrži tovar svijeta je Putko, a Miško je tek za pola kopita sporiji

0
1867
Valentino Peljušić osvojio trofej za Slovačku (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Slovačka je ponovno prvak svijeta! Na sinoćnjoj 14. Međunarodnoj trci tovarov magarac Putko s jahačem Valentinom Peljušićem titulu ponovio je prošlogodišnji uspjeh i Slovacima donio još jedan trofej.

– Kako pobjeđujemo? Znamo da u Tisnom nije lako biti šampion. Mnogo okolnosti određuje šampiona, no po dosadašnjem iskustvu mogu reći da je najvažniji odnos s magarcem, jer magarac koji te nosi zaslužuje najveće poštovanje. Najčešća greška jahača je kad pomisli da je pametniji od tovara – otkriva Valentino.

Bugarska nije dobro prošla (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Povijest pamti samo pobjednika, ali kad su u pitanju tovari “gubitnici” poput Miška, Raula i Grge, njima pripada ne povijest, nego budućnost. Kako je i najavljeno, na Rudini su kopita ukrstili najbolji tovari i najbolji jahači. Utrka je bila uistinu napeta i neizvjesna do zadnjeg trena. Miško je trčao za Češku i jahača Angelina Perkova donio je drugog u cilj. Kninski tovar Raul jezdio je s Paškom Perićem Paicom i Italiji donio treće mjesto. Kninjanin starih venecijanskih korijena najavio je kraj karijere jahača magaradi i nasljedniku slavne Rajke je obećao da će ga odvesti među zvijezde. Paici je ispunjena želja i omogućeno mu je karijeru okončati u velikom stilu, pobjedom na najvećoj od svih utrka magaraca. Raul i Paica nisu iskoristili priliku za pobjedu, ali su zauzeli visoko treće mjesto.

Raul i njegova ekipa venecijanskih korijena i kninske krošnje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

I četvrta najavljeni favorit, pirovački šampion Grgo s ergele Emila Livajića Deve, imao je izvrstan nastup. Iako se neki kunu da je u cilj ušao s krugom više od Raula, Deva odbacuje takvo što. – O odlukama suca se ne raspravlja  – sportski je podnio Deva.

Kako god, Međunarodna trka tovarom još jednom se pokazala kao najveća tišnjanska fešta. Uz 12 veličanstvenih magaraca zasluge za to nose i Ćubi (Pjevač, voditelj i zabavljač Damir Mihanović, ne naš DJ Chuby) koji je vodio program te Giulianu i Diktatorima.

Evo još nekoliko slika:

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here