Kries je zapalio Jezera – predvodit će Jezerski Woodstock 2020.

0
2856
Kries i omađijano mnoštvo na Trgu Jezerana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Kries je sinoć zasvijetlio nasred Jezera. Gotovo pa neočekivano, zapalio ih je da je sve gorjelo do kraja trećeg bisa. Na otoku dugo (ili nikad?) nije bilo takvog koncerta.

Etno/World music atrakcija u Jezera je stigla s festivalom Više R&R na Obali Mora, a vratit će se s Jezerskim Woodstockom. Njihov angažman je bioprilično riskantan, jer u Jezerima  po kafićima ne navijaju ništa slično. Nešto kao izvorna, narodna muzika, s tradicijskim i modernim glazbalima i vrhunskom produkcijom. Melodije su to i pjesme, ako ne narodne, onda s korijenom, ili bar nadahnućem u tradicijskim pjesamama,  slavenskoj mitologiji i narodnim vjerovanjima. Zagledan u daleku prošlost Kries traži esenciju izvorne, autentične kulture i netaknutog narodnog duha.

Kries u Jezerima – Još Vise Rock&Rola na Obali Mora

Objavljuje Rudinapress u Srijeda, 7. kolovoza 2019.

U njoj naslućuje kako je mogla zvučati glazba u vremenima kada se nije još zapisivala ni drugačije bilježila te je po svom viđenju rekonstruira i izvodi uz puno mistike. Ta mistika sinoć se u Jezerima nije doimala teatralnom, čak ni hotimičnom. Omađijano mnoštvo plesalo je frenetično bez predaha. “Drevna” glazba kao da je pronašla nekakvu pukotinu i curila kroz stoljeća i tisućljeća, povezujući Trg Jezerana sa iskonom. Što god da je bilo, u Jezerima ništa takvog do sinoć nije bilo viđeno i domaćinoma se jako, jako svidjelo.

Energija (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Nikad do sada nismo nastupali na otoku. Prije desetak godina ovdje sam bio s djecom lastovske folklorne skupine. To gostovanje i njihov uzvratni postjet valjda je jedina veza s Jezerima. No, nešto sigurno postoji – rekao nam je Mojmir Novaković nakon koncerta, na pitanje o nekakvoj vezi Kriesa s Jezerima, koja bi mogla objasniti nevjerojatan doček, usprkos svim predviđanjima.

Nitko nije slutio da će Kries i šamanska energija njegova frontmana Mojmira Novakovića ovdje ikog zanimati. Zbog toga je bilo predviđeno da se koncert održi na mulu, a ne na najvećem i glavnom Trgu Jezerana, koji je predviđen za “velike” . No, mnoštvo je od jutra pristizalo sa svih strana, a oduševljenje fanova koji su potegli iz Knina, Splita, Šibenika, Zadra… prelilo se na Jezerane i na njihove goste.

Ledi Rambo i Mojmir Novaković brzo su se dogovorili – Kries 25. srpnja 2020. svira na lokvi

Čak i na one koji nikad nisu slušali Kries, a takva je bila većina. I odmah su tražili još. Odluka je brzo pala – pozvati Kries na Jezerski Woodstock. Začetnik ideje rockerskog okupljanja na lokvi, Ledi Milin Rambo brzo je završio konzultacije – svi žele Kries na lokvi. Odševljenje je bilo očito, tako Mojmiru Novakoviću ni najmanje nije smetalo kad mu je Rambo priznao da se njega sjeća iz Legena, a da za Kries nikad nije čuo. Iako se njegova glazba svrstava u drugi žanr, rekao je Novaković, i sam je ljubitelj rocka i jako mu se sviđa što naš otok ima čak dva rockerska festivala. Dogovor je postignut i ruka je stisnuta. Kries 25. srpnja 2020. nastupa na lokvi.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here