MURTERSKI PIR Od Starog sela do Hramine i jutra

0
3006

Predvođena barjaktarom i mladencima, povorka uzvanika odjevenih u svečane murterske narodne nošnje, večeras će još jednom oživjeti običaj tradicionalnog murterskog pira – fešte od ljubavi, na tradicionalni način.

Vrijeme okupljanja je 18:30 h, Pjaca pored Zavičajne zbirke Marka Mudronje Repca.
– Dragi mještani, gosti Murtera, iznajmljivači i ugostitelji, sudjelujte i vi u povorci, prema mogućnostima, te upoznajte svoje goste s ovim narodnim običajem, kojeg nema nitko osim Murtera. Ako imate nošnju, odjenite ju ili barem nastojte imati bijele košulje i tamne hlače (muškarci), te cvjetne, plave, bijele haljine (žene), da se vanjskim izgledom što više uklopimo u vizuru tradicionalnih nošnji. Naravno, ako imate kartilac (može i slična manja košara od pruća), bilo bi lijepo da ju ponesete umjesto modernih ručnih torbica – poziva Vlatka Maleš, stručna suradnica u TZO Murter-Kornati.
Početak kolovoza u Murteru je poznat po Murterskom piru – upriličenom izdanju starih svadbenih običaja, turističkoj atrakciji koja je omiljena zabava svim posjetiteljima.

UPOZORENJE/DANGER/ACHTUNG/OPOZORILO

One koji će večeras prvi puta sudjelovati u Murterskom piru valja upozoriti na opasnost – na ruti svadbene povorne od Starog sela do Hramine Murterini ispred kuća iznesu stolove i napune ih domaćih slastica – kroštula, pršunata, suhih smokava –  vina i rakije. Domaćini vam to nikad neće reći, ali NE TREBA PITI baš ispred svake kuće. Dug je put do Hramine, a valja izdržati do jutra.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here