JEZERA Baganelovica otkriva tajnu potonulog piratskog broda s blagom

0
1137

U Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica u Jezerima večeras s početkom u 21 sati otvara se izložba “Brodolom Mijoka – probuđena tajna murterskog mora”.

Izložba prezentira rezultate arheoloških istraživanja podmorskog lokaliteta brodoloma kod pličine Mijoke, nedaleko mjesta Jezera, a radi se se o piratskom ili uskočkom brodu s opljačkanom luksuznom trgovačkom robom potonuo je uslijed požara još prije 400 godina.

Satovi – dio blaga s Mijoke

Od 2006. g. Odjel za podvodnu arheologiju Hrvatskog restauratorskog zavoda provodi zaštitna istraživanja  brodoloma. Teret su raznosili ronioci, ali i ribarske mreže. Svi predmeti veći od 20 cm su odneseni, pa tako i brodski top, čije je postojanje ipak bilo zabilježeno. Od potonuća do danas konstrukcija broda je istrulila, a najveći dio blaga je nestao. No iz nagorenih ostataka, preostalih sitnih predmeta, mnoštva džepnih sunčanih satova s kompasom, u mjedenim filigranski izrađenim kutijicama s pozlatom, ogledala, leća za naočale, britvi, zlatarskog materijala i alata, pribora za jelo, raznih perli, kovanica i brojnih drugih sitnih predmeta i ostataka, istraživači su su uspjeli rekonstruirati priču.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here