TISNO Antika i Srednji vijek na plesnom podiju Go-Go-a

0
2145
Odraz Silvije Čurić i Viktora Hodaka u ogledalu kutije antičkog nakita (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U atriju palače Katunarić otvorena je arheološka zbirka sv. Martin, Ivinj, što je murterskoj udruzi Argonauta bila povod da uz pomoć Turističke zajednice, Narodne knjižnice i Općine Tisno jučer i danas ovdje upriliči “Sajam antičkog nakita”.

Svečano otvorenje je još svečanijim učinio nastup već svima poznatog mladog violončelista Viktora Hodaka,  a stručnu i znanstvenu relevantnost mu je dalo izlaganje mr. sc. Josipa Ćuzele, koji je o istraživajima antičkog i srednjovjekovnog arheološkog lokaliteta na mjestu crkvice sv. Martina na Ivinju govorio iz prve ruke.

Viktor Hodak (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Čuzela je bio uključen već na samom početku istraživanja, kada je tišnjanski župnik don. Ante Marinov pred 30 godina zatražio da se popravi oštećeni drveni pod u crkvici. Da ispod crkve sredjovjekovne crkvice posvećene sv. Martinu nečeg ima, znali su svi, no da će se naći prilično očuvani ostaci prvotne vile rustice iz prvog soljeća i na koncu trobrodne ranokršćanske bazilike iz petog i šestog stoljeća bilo je iznenađenje. Na koncu je arheologinja Magda Zorić, rekao je Čuzela, istraživanju lokaliteta posvetila pola radnog vijeka.

Izložba u gusterni će biti otvorena cijelo ljeto (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Izložba otvorena u atriju palače Katunarić, točnije u njenoj cisterni, plesnom podiju nekadašnjeg diska Go – Go, sadrži 160 izložaka od 1. do 6. stoljeća te od 12. do 17. stoljeća. Sadrži zanimljive primjerke nakita, što je bila inspiracija Argonauti da ovdje napravi Sajam antičkog nakita. Uz replike antičkog nakita iz Arheološkog Muzeja u Zagrebu, ovdje se mogao kupiti i suvremeni nakit inspiriran antikom, kao i umjetnički nakit domaćih autora. Svoj nakit, inspiriran antikom, na radionici Argonaute mogli su napraviti i sami posjetitelji.

Unatoč njenom velikom značaju za Tisno, na otvorenje arheološke zbirke jedva da je došao itko od Tišnjana. Valjda će je i oni stići pogledati do kraja ljeta.

Evo još nekoliko fotografija s otvorenja: 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here