BETINA Stare pjesme na novom CD-u KUD-a “Zora”

0
2592
Predstavljanje CD-a upriličeno je na Starom mulu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U sklopu betinskog Tjedna folklora i narodnih običaja sinoć je na Starom mulu predstavljan CD KUD-a Zora  “Tragom baštine – betinske narodne pisme”.

Na prvom nosaču zvuka KUD-a Zora nalazi se ukupno devet pjesama koje su kroz bližu i dalju povijest postale dio betinskog identiteta. Već je 2016. godine izdana zbirka narodnih pjesama “Betinska pismarica”, lani je izašla fotomonografija “Betina život i običaji”, a sinoć predstavljeni CD smatra se krunom dosadašnjeg rada “Zore” na očuvanju izvornog, betinskog narodnog stvaralaštva. Glazbeni producent mu je Oliver Jakovčev, snimalo se u studiju Zaokret u Murteru, a za grafičko oblikovanje zaslužna je Sanja Filipi Bašić.

Objavljuje Visit Betina u Utorak, 25. lipnja 2019.

Doprinos sinoćnjem predstavljanju dali su nezaobilazni betinski pjesnik Dinko Škevin i kantautor Oliver Jakovčev, kao i prof. Vedrana Milin Ćurin, autorica knjige “Pjevanje na otoku Murteru”, koja se kroz svoja etnomuzikološka istraživanja pomno upoznala sa sadržajem CD-a davno prije nego se počelo razmišljati o njegovom izdavanju. Neke od  pjesama su “novijeg” su datuma, poput “Rođene smo u Betini selu” koja je nastala 1966. godine dok je prva postava “Zore” putovala na 1. Međunarodnu smotru folklora u Zagrebu. Tu je pjesmu na Starom mulu recitirao Silvijo Tomas, dok je o “Kanati”, koja ima korijen u tradiciji, ali je novijeg datuma, govorila Edita Stojiljković, dugogodišnja voditeljica “Zore” i autorica koreografije “Kola od kanate”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here