Melitine i Ajkine marame u Muzeju

0
2346
Ispred Muzeja (Foto: Rudinapress/TZ Betina)

Na samom početku Tjedna folklora i narodnih običaja u Muzeju betinske drvene brodogradnje otvorena je jedna zanimljiva izložba – radi se o Izložbi Melitinih i Ajkinih hacola. Ili hacolov?

Hacol? Betinjani tako zovu ono što je u Jezerima facol, a u Murteru i Tisnom šudar – rubac ili marama koju su žene ovog i mnogih drugih otoka vjekovima imale na glavi kao ukras, pokazatelj društvenog statusa, zaštitu od hladnoće, sunca, pogleda…

Hacoli u Muzeju (Foto: Rudinapress/TZ Betina)

A Melita Pavić i Ajka Jakovčev su vrijedne i društveno vrlo aktivne Betinke, čuvarice baštine i velikog broja marama. Svaka ih u svojoj kolekciji ima preko stotinu, a među njima ih je i vrlo vrijednih i starih. Neke od njih stare su i preko sto godina. Rado ih pokazuju i dijele svoja znanja o hacolima.

Melita Pavić stavlja hacol na glavu kustosice Sandre Barešin (Foto: Rudinapress/TZ Betina)

Hacol (maramu) su nosile žene svih uzrasta, čak i djevojčice. Oni od fine vunene tkanine bili su skupi i nosili su se samo na blagdane, dok su marame manje kvalitetnijeg materijala, primjerice od krmežina, nošene u radne dane… Na otvorenju izložbe o tome su uz Melitu Pavić govorile i kustosica Muzeja Sandra Barešin, ravnateljica Muzeja Kate Šikić – Čubrić te predsjednica KUD-a “Zora” Marinka Fržop.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here