IZLOŽBA Dijelić baštine Jezera na zidovima Baganelovice

0
2075
Jezerke na otvorenju izložbe (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pod naslovom “Jezera u objektivu Severina Milina” sinoć je u Kulturno-pastoralnom centru Baganelovica otvorena mala izložba amaterskih fotografija velike dokumentarne vrijednosti, koju će posjetiti svaki Jezeranin i svaki posjetitelj Jezera kojeg zanima gdje je došao.

Severin Milin (Jezera 1929. – 1972 Rijeka) živio je u Rijeci i radio kao aranžer u Rijeka tekstilu, ali bi ljeta provodio u svojim rodnim Jezerima. Koristio ih je ne samo za odmor, nego i za organizaciju raznih priredbi i fotografiranje. Izložba je nastala nakon što je njegove fotografije u FB grupi Jezera kroz povijest počela objavljivati njegova nećakinja Ljiljana Milin. Tamo ih je primijetio zaljubljenik u povijest svojih Jezera, tišnjanski načelnik Ivan Klarin, što je bilo dovoljno da se Narodna knjižnica i čitaonica Tisno te Općina Tisno odluče izložbom od zaborava otrgnuti dijelić povijesti.

Otvorenje izložbe bilo je prilično posjećeno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Cilj izložbe je bio da Jezeranim i svim gostima prikažemo kako su Jezera nekad izgledala, ali i da sačuvamo sjećanje i iskažemo zahvalu autoru. Mnogi znaju o ljubavi Severina Milina prema rodnom mjestu, a ta se ljubav jako dobro vidi i na svim ovim fotografijama, pogotovo s ljudima koji su tada bili najstariji Jezerani, čiji su likovi autentično zabilježeni – rekao je Klarin na otvorenju.

Ljiljana Milin, autorova nećakinja, zahvalila je općini i knjižnici, kao i Jezeranima koje zanima rad njenog strica i koji su u velikom broju došli na otvorenje. Ona je godinu dana te fotografije objavljivala na FB steanici Jezera kroz povijest, a potom je za potrebe izložbe pronašla i negative.

Jezera (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ravnateljica Narodne knjižnice i čitaonice Tisno Silvija Ćurić zahvalila je svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku izložbe te je pozvala Jezerane da nastave s ovakvim štovanjem nasljeđa.

– Čuvajte svoju baštinu i prenosite je na bilo koji način, riječju, glazbom, fotografijom… jer samo tako će iza nas nešto ostati – rekla je Ćurić.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here