Svadbeni folklor – atrakcija Pirovca

1
1876
Gledalište na Rudini bilo je dupkom puno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

“Oj divojko diži se iz dvora” – Festival starih svadbenih običaja sinoć je pirovačku Rudinu 11. put učinio pretijesnom.

Sve sjedalice u gledalištu bile su zauzete čitav sat prije početka jedinog festivala u Hrvatskoj koji uprizoruje svadbene običaje. Ne bez razloga. Uz domaćine KUD “Bezdan”, raskoš svadbenih nošnji, pjesama, plesova i navada predstavljali su KUD “Moslavec” iz Volodora i KUD “Luzarica” iz Pridrage”.

Povorka na pirovačkoj Staroj rivi (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pirovčani su, za ne faliti, još jednom briljirali svojim glazbenim i plesnim igrokazom “Oj divojko diži se iz dvora”, po kojem je festival i nazvan. Voloderci su imali točku imena “Skidanje vijenca i stavljanje poculic”, a “Luzarica” iz Pridrage jednostavno “Svadbeni običaj pridraškog kraja”.  U pauzi izvan natjecateljskog dijela nastupila je dječja skupina Folklornog ansambla “Lisinski” iz Vinkovaca. Mališani su se predstavili dječjim igrama i plesovima pod naslovom “Kolo, kolo ćuć”.

Na Vratima sela (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prosudbeno povjerenstvo – magistar glazbe i etnomuzikolog Željko Dretvić, etnomuzikolog Jordanko Miloš, voditelj Državne smotre folklora “Vinkovačke jeseni” Danijel Šota te etnolog i dizajner Goran Jeličić – nije imalo lak zadatak. No, moralo se odlučiti – 1. mjesto  osvojila je “Luzarica”, 2. “Bezdan” i 3. mjesto “Moslavec”.

Nagrada za najbolje mladence drugu godinu za redom pripala je “Bezdanu”. Lanjsku mladenku, Betinku Hicelu Tomas sinoć je zamijenila Pirovka Edita Čubrić, dok je u ulozi  mladoga još jednom zasjao Jurica Jure Meić.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here