KAŠIĆ Otkrivanje spomenika Borisu Troskotu

0
1795

U njegovom rodnom Kašiću će u četvrtak, 20. lipnja u 20 sati bit će otkriven spomenik hrvatskom vitezu Borisu Troskotu Ringu, koji je 24. veljače 1993. godine poginuo braneći Hrvatsku u Dragišićima, zajedno sa suborcima Borislavom Perišom iz Krkovića, Jakovom Crvelinom iz Tisnog i Borisom Kartelom iz Putičanja.

Spomenik Borisu Troskotu bit će otkriven ispred Društvenog doma u Kašiću. Dio sredstava za izgradnju prikupljena su prošle godine akcijom ‘Ivanjska večer Kašić 2018.’, dok je dio sufinancirala Općina Pirovac, koja i upućuje poziv za sudjelovanje u ovom društvenom događaju.

Društveni dom u Kašiću, prostor nekadašnje škole ispred kojeg je postavljen spomenik, Općina je nedavno obnovila i uredila kako bi mještani dobili dobar prostor za javna okupljanja.

Gradina danas – pogled iz zaklona kroz rupu od granate (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Podsjetimo, 24. i 25. veljače 1993. godine paravojska ‘SAO Krajine’ napala je hrvatske položaje u Dragišićima i zarobila deset branitelja koji su nakon šestosatne borbe ostali bez streljiva. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina i Borisa Kartela su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih – Ante Alviž, Darko Kapov, Dalibor Pirija, Fedor Ježina, Alfirev Mile i Ćuzela Papata Ante – dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota i Borislava Periše ni danas ne znaju, a vode se u evidenciji nestalih osoba.
Ni nakon 26 godina za mučenje i ubojstva hrvatskih branitelja, stoji na kraju poziva Općine Pirovac, nitko nije odgovarao.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here