Trening životnih vještina – za zdraviji i ljepši Murter

0
2486
Sa dr. med. Zorom Jurin, voditeljicom Odjela za zaštitu mentalnog zdravlja, prevencije i izvanbolničkog liječenja bolesti ovisnosti (Foto: Rudinapress/OŠ MŠ)

“Nije bolest samo plaurita”, govorili su naši stari. Mladi znaju još bolje – učenici OŠ Murterski škoji povodom 31. svibnja, Svjetskog dana nepušenja, u predvorju škole plakatima upozoravaju na bolesti ovisnosti – zdravstvene probleme koje mnogi ne žele vidjeti.

S ciljem suzbijanja pušenja kao glavnog, izbježivog, činitelja rizika za nastanak niza bolesti koje su uzrok prijevremenog umiranja, Svjetska zdravstvena organizacija proglasila je 31. svibnja Svjetskim danom nepušenja. U murterskoj školi ovaj se dan obilježava, među ostalim, i izložbom plakata koje su djeca izradila kroz Trening životnih vještina, programu primarne prevencije rizičnih ponašanja (pušenja, konzumacije alkohola i zlouporabe droga) koje provodi Zavod za javno zdravstvo. Pušenje nas skupo košta, mnogo skuplje od 30 kuna koliko se plaća za kutiju cigareta – upozoravaju učenici.

Zašto pušiš? – pitaju mali Murterini

Predstavnici svih razreda uključenih u Trening životnih vještina predstavili u predvorju škole su plakate s različitim temama koje su tijekom ove školske godine obrađivali, a onda su se kroz kviz natjecali u znanju.

– U neka davna vremena se na pušenje, ispijanje alkohola i drugo rizično ponašanje gledalo na moderni, poželjan ili prihvatljiv način ponašanja, no danas je već svima jasno da se radi o bolestima. Žar s kojim se ove mlade generacije uključuju u projekt Zavoda za javno zdravstvo najavljuju jedan zdraviji i ljepši Murter, bolji od onog  kojeg smo mi živjeli – kaže ravnatelj OŠ Murterski škoji Edo Juraga, koji poziva roditelje, a i sve ostale Murterine da i oni u predvorju škole vide poruke nove mladosti.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here