Prekomorska kulturna razmjena – Betinjani i Talijani na Jurjevu

0
1600
KUD Zora u pirovačkom šatoru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Proslava sv. Jurja i Dana Općine Pirovac okončana je u nedjelju, urnebesnim Jurjevskim igrama u centru te kulturno-umjetničkim programom u šatoru.

Jurjevske igre su show zamišljen kao zabavno natjecanje te team Building lokalnih udruga i institucija u izmišljenim i otkačenim sportskim disciplinama. Sportske selekcije Općine, Zbora, Glazbe, DVD-a i Dida Mraza s povezom na očima su vozili romobile, trčeći preskakali konope, prelijevali more spužvama… Najbolji je bio tim Puhačkog orkestra, a Zbor, prošlogodišnji pobjednik, sa samo jednim bodom manje zauzeo drugo mjesto. Treće mjesto zauzela je Općina, a četvrto dijele DVD i Dida Mrazi.

Pirovačke Jurjevske igre su osmišljene lani, kada su i prvi puta uspješno održane. Iako u nedjelju nisu okupile značajniju publiku, mašta organizatora te odaziv i srčanost sudionika jamče da će jednom postati tradicija. A već dogodine će biti posjećenije, jer već su mnogi zažalili što nisu došli vidjeti, npr. načelnika kako vozi romobil s povezom na očima, dok mu pročelnik govori kada treba skrenuti.

 

Dan Općine Pirovac

Objavljuje Rudinapress u Nedjelja, 28. travnja 2019.

U šatoru su gostovali prekomorska kultura i umjetnost, betinska i talijanska. KUD Zora je bio gost KUU Bezdan, a za njihov skladan nastup zaslužan je voditelj Bezdana, Betinjanin Silvijo Tomas. Folklorne skupine izvele su dijelove svojih programa, svaka svoj dio, a na kratko su i podijelile pozornicu. No, pravo iznenađenje bili su talijanski umjetnici, jer se nije znalo ništa o njima, osim da se zovu Gruppo Accademia i Bonificiana Anagni. Tek se u šatoru čulo da se radi o nekakvim akademskim glazbenicima, profesorima talijanskih glazbenih škola ili univerziteta. Nije to puno značilo publici koja je došla slušati folklor. No, čim se čuo tenor uz pratnju harfe i glasovira, te krenuli solo instrumentali, publika folklornih skupina se zalijepila za klupe, a u šator je pristizala i nova.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here