Tele2 Betinjanima: “Antena nije opasna, nema razloga za paniku”

0
2169

Betinjani ne povlače zahtjev da operater mobilne telefonije Tele2 ukloni antenu/baznu iz Nautica apartmana, Zdrače 41A u Betini. U subotu ističe rok od sedam dana koji su dali vlasniku da sam ukoni antenu.

Tele2 u odgovoru na novinarski upit Rudinapressa odbacuje teorije o štetnosti zračenja, a skrivanje antene u dimnjak pravda estetikom.

Odgovor Tele2 donosimo bez intervencija i komentara:

Tele2_odgovori na upit Rudinapress i 24 sata_Hrvoslav Pavić!

Međunarodna komisija za zaštitu od neionizirajućih zračenja (ICNIRP) je na temelju znanstvenih istraživanja izdala osnovne smjernice o ograničenjima izloženosti opće populacije elektromagnetskim poljima. Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) potvrdila je da je, ako se poštuju vrijednosti važećih pragova za mobilne komunikacije, korištenje mobilne tehnologije sigurno. U odnosu na preporučene granične razine Svjetske zdravstvene organizacije i ICNIRP-a Republika Hrvatska ima do čak 6 puta strože razine.

Smjernice se redovno revidiraju, uzimajući u obzir nova znanstvena istraživanja, a do danas nisu pronađeni relevantni znanstveni dokazi za promjene graničnih vrijednosti. Prilikom postavljanja elektroničke komunikacijske infrastrukture i povezane opreme, operatori vode računa o tome kako infrastruktura vizualno može utjecati na to područje, pa stoga ponekad rješenja vizualno prilagođavaju okolini i okolišu.

Željeli bismo naglasiti kako se radi o infrastrukturi od državnog značaja koja je jedna od temeljnih pretpostavki za funkcioniranje suvremenog društva. Nažalost i ovaj slučaj je još jedan od primjera gdje je kod građana izazvana panika koja nije potkrijepljena niti jednim dokazanim i priznatim znanstvenim radom, koji su temelj svih važećih Zakona u RH i smjernica Europske Unije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here