OTOK SMEĆA Tisno postavlja 20 nadzornih kamera – kazna je 5000 kuna i objava fotografije na webu

1
4920
Način na koji pojedinici "zbrinjavaju" otpad postaje zabrinjavajuć (Čitatelj Rudinapressa)

Smeća neodgovorno bačenog u polje i u more sve je više. Izgled otoka zvoni na uzbunu. Umjesto da nam novi, europski propisi donesu sve čišći i uredniji okoliš, novi način naplate odvoza komunalnog otpada donio je katastrofu.

Potresne fotografije ovaj put stižu s otoka, a bolje nije ni u drugim krajevima. Čitatelj Rudinapressa napravio ih je u posljednja četiri mjeseca na potezu od Tisnog do Plitke vale.

– Ni prije nije bilo bajno, ali od Nove godine zasipanje smećem je sve masovnije. Problem postaje sve izraženiji nakon nestanka dubokih kontejnera (Molok) – kaže čitatelj koji nam je poslao fotografije.

Preostali Moloci su zatrpani (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

Sukladno novim odredbama Zakona o otpadu od 1. siječnja komunalna poduzeća više ne naplaćuju odvoz smeća po “kvadratu” ili članu kućanstva, već se obračun radi po odvezenoj količini, odnosno volumenu. Neki su, izgleda, to odlučili “iskoristiti” i “uštedjeti” bacanjem smeća u polje ili u more.

Mehanizmi kojima raspolažu Općina Tisno, Komunalno redarstvo i Komunalno poduzeće Ježinac nisu bili dorasli ovako masovnoj pojavi. Ili bar njenom prvom valu, koji na sličan način trpi ostatak Hrvatske. Zakon o otpadu prilagođen je vremenu i europskom okružju, no naši ljudi još uvijek nisu. Pokušavaju uštedjeti koju kunu bacanjem smeća u okoliš i prirodu, čime rade ogromnu štetu i u pitanje dovode opstanak turizma, gotovo jedine gospodarske grane koja ovdje funkcionira.  Iz Općine Tisno zato najavljuju odlučne mjere – postavit će 20 nadzornih kamera i naplaćivati kazne od 5000 kuna.

Ježinac d.o.o. besplatno dolazi po krupni otpad u kuću, ali… (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

–  Pojedinci se ponašaju krajnje neodgovorno. Čini se samorazumljivo da su čist okoliš i priroda preduvjeti opstanka naših ljudi, jer manje-više svi direktno ili indirektno ostvaruju prihod od turizma. No to očito nekima nije jasno, pa će uz nastavak informiranja i edukacije Općina Tisno uvesti i oštrije kontrole i kažnjavanje – kaže načelnik Klarin.

Komunalni redari u polju nailaze i na one vrste otpada čiji odvoz i zbrinjavanje Ježinac i ne naplaćuje, poput raznih vrsta krupnog otpada, odjeće i obuće, što bi se možda moglo izbjeći da su počinitelji bili bolje informirani. No, novčane kazne su za neke jedini način da nešto nauče.

– Komunalno redarstvo kreće s kažnjavanjem svih za koje se sa sigurnošću može utvrditi da su bacili otpad u prirodu. Isto tako će i ostavljanje smeća na javnim površinama van posuda za otpad biti strogo kažnjavano s novčanim kaznama do 5000 kuna. Općina Tisno upravo postavlja 20 nadzornih kamera. Nadzirat će se kritična mjesta i svatko tko bude zatečen u prekršaju platit će kaznu, a njegova će fotografija biti objavljena na web stranici Općine Tisno – najavljuje načelnik Klarin.

Priroda i društvo (Foto: Čitatelj Rudinapressa)

Kako god, sve je jeftinije od smeća u prirodi. Uz one koje komunalni redar uhvati ili ih kamera snimi s prikolicom smeća, može biti kažnjen i vlasnik zemlje na kojoj se smeće nalazi. Obračun odvoza smeća po odvezenoj količini, slažu se svi, pošteniji je od obračuna po “kvadratu” stambene površine ili broju članova kućanstva. Istina, neki od 1. siječnja imaju veće račune, ali to je zato jer ne selektiraju otpad niti koriste druge mogućnosti uštede o kojima se mogu informirati na stranicama komunalnog poduzeća Ježinac d.o.o. (POVEZNICA).

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here