ZAOKRET Turističke zajednice Jezera i Betine neće biti ukinute

0
2095
Načelnik Ivan Klarin, direktorica TZ Betina Ana Mijat i direktor TZ Jezera Nenad Milin 7. studenog 2018. imali su konferenciju za novinare u betinskom muzeju (Foto: Arhiv/Rudinapress/H. Pavić)

Usprkos takvim najavama, novi Zakon o turističkim zajednicama neće ukinuti turističke zajednice manjih naselja, onih koja nisu sjedišta općina ili gradova.

Prijedlog novog Zakona o turističkim zajednicama i promicanju hrvatskog turizma što ga je lani predstavilo Ministarstvo turizma predviđalo je ukidanje 15 od ukupno 310 turističkih zajednica u Hrvatskoj, među kojima je pet u Šibensko-kninskoj županiji, a čak dvije na našem otoku. Turističke zajednice u Jezerima i Betini trebale su nestati jer prema prvom prijedlogu nije bilo predviđeno da imaju mjesta, već samo općine i gradovi. Općina Tisno i predstavnici TZ-a poduzeli su niz aktivnosti kako bi ukazali na neosnovanost takvog “rezanja”, te je kroz javno savjetovanje ono izbačeno iz prijedloga (POVEZNICA).

Očekuje se da Hrvatski sabor do ljetne stanke donese Zakon o turističkim zajednicama prema kojem opstaju i nastavljaju s radom TZ Jezera i TZ Betina.

Načelnik Općine Tisno izražava zadovoljstvo zbog ovakvog raspleta.

– Najava ukidanja ovih dviju TZ-a nije imalo nikakve osnove. Upozorio sam na to Saborski odbor za turizam i Ministarstvo turizma, a sve što su mogle poduzeli su i turističke zajednice ovih dvaju mjesta, razni stručnjaci i drugi zainteresirani. Slijedom toga, novi prijedlog najavljuje ukidanje samo onih turističkih zajednica koje nisu održive, tako da opstanak TZ Jezera i TZ Betina, koje ostvaruju više od 300.000 noćenja svaka, više nije u opasnosti – rekao nam je načelnik Klarin, zadovoljan što se u proceduri izrade i donošenja ovog zakona uvažavaju primjedbe i prijedlozi s terena.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here