“OTOK MURTER: POGLED NA BAŠTINU” Knjiga je koja prikazuje sve ono što postoji na otoku

1
3089
Predstavljanje knjige u Društvenom domu u Tisnom (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

“Otok Murter – pogled na baštinu” naslov je monografije u kojoj su povjesničar umjetnosti Josip Ćuzela i arhitekt Ivo Šprljan istražili, zabilježili i obradili kulturno-povijesnu baštinu sva četiri naselja otoka Murtera, zajedno s pripadajućim Kornatima, Ivinjom i Dazlinom.  Rad je predstavljen u srijedu Tisnom te su najavljena predstavljanja u Murteru, Betini i Jezerima.

– Ova knjiga plod je dugogodišnjeg istraživanja Josip Ćuzela, koji se odlaskom u mirovinu potpuno posvetio onome što je oduvijek želio – umjetninama svoga Tisnog, svog otoka Murtera. Ona je korisna, dragocjena i dobrodošla, tim više što je do sada postojala samo vrlo skromna literatura. Uz Ćuzelu, autor je i arhitekt Ivo Šprljan, koji je obradio arhitektonsko-urbanističku baštinu, tako da se može reći da monografija na primjeren način prikazuje sve ono što na otoku postoji – rekao je akademik Radoslav Tomić iz Instituta za povijest umjetnosti.

Treba znati gledati – Pogled na baštinu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Tomić je u Društvenom domu u Tisnom knjigu predstavio zajedno s profesorom Miljenkom Domjanom, predsjednikom vijeća za kulturna dobra pri Ministarstvu kulture, te samim autorima i urednikom izdanja, načelnikom Ivanom Klarinom.

– Zamislili smo napraviti baštinsku knjigu o naseljima Općine Tisno, no kad smo s idejom došli do načelnika Ivana Klarina složili smo se da je bolje zaokružiti cjelinu, ne samo sa svim otočnim naseljima već i ostalim područjima koji čine tu povijesnu, društvenu, kulturnu cjelinu. O crkvama i palačama naši ljudi ponešto i znaju, ali o onome što se nalazi u crkvi, o liturgijskim predmetima i oltarima vrlo malo, a o srebrnini ništa. Možda postoji nešto vrijedno što nisam uspio pronaći, ali sam uvrstio sve što je bilo dostupno ili je bilo zabilježeno u literaturi, te se nadam da će knjiga pomoći da upoznamo vlastitu baštinu – rekao je Ćuzela.

Zahvalio je svima koji su doprinijeli da monografija izađe, posebno izdvojivši doprinos fotografa Nevena Jovića, Ante Baranića i Mile Rameše te nakladnika Općine Tisno i njenog načelnika Ivana Klarina koji je urednik izdanja.

– Na 1400 stranica iz tiska je izašao kapitalni pregled otočne kulturne baštine, svega onog što jesmo i što trebamo čuvati – rekao je Ivan Klarin, zahvaljujući autorima i njihovim suradnicima što su istražili te na dostojan način dokumentirali i predstavili svu pokretnu i nepokretnu baštinu cijelog otoka.

Prvo sljedeće mjesto predstavljanja je Narodna knjižnica i čitaonica Murter, a za one koji ne mogu čekati po nekoliko primjeraka već je u knjižnicama u Šibeniku, Tisnom i Murteru.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here