PROMOCIJA KNJIGE “Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin”

0
1574

U Vijećnici Općine Tisno u četvrtak s početkom u 19 sati bit će predstavljen jedan od značajnijih radova šibenskog publicista Darka Gulina “Don Srećko Pavić i talijanski konclogor Zlarin”.

Riječ je o biografsko dokumentarnom djelu posvećenom jednom od istaknutijih Tišnjana 20. stoljeća. Gulin kroz sudbinu pravednika, borca protiv svih nepravdi u svim državama i svim režimima od 1900. kada je rođen pa sve do smrti, govori o jednom od najmračnijih razdoblja novije povijesti, talijanskoj fašističkoj okupaciji od 1941. do 1943. godine i fašističkom koncentracijskom logoru na otoku Zlarinu, stratištu i mučilištu kojim se suvremena hrvatska historiografija nije sustavno bavila, a talijanska ga ignorira ili pokušava minorizirati svodeći ga gotovo na izletnički kamp.

Knjigu večeras s početkom u 19 sati u Vijećnici Općine Tisno predstavlja autor Darko Gulin te Vilijam Lakić, ravnatelj Gradske knjižnice „Juraj Šižgorić“ Šibenik. Za očekivati je da će značajan doprinos razumijevanju ovog rada dati i povjesničar umjetnosti Joško Ćuzela, koji dobro poznaje i obrađenu dokumentarnu građu i samog don Srećka, svog krizmanog kuma. Zanimljivo će svakako biti i svjedočenje članova obitelji (nećaci Frane Pavić, zvonar, Nikola i Nato Pavić)  i drugih sumještana koji su poznavali pravednika i(li) njegove pothvate.   

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here