KORNATI Akcijski plan upravljanja posjetiteljima

0
2135
Predstavljanje Akcijskog plana u Župnom dvoru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Javna ustanova Nacionalni park Kornati predstavila je u četvrtak Akcijski plan upravljanja posjetiteljima koji je u suradnji sa zainteresiranim dionicima Parka izradila tvrtka Dvokut Ecro iz Zagreba.

Predstavljeni dokument izrađen je kroz projekt Rediviva Kurnata, koji obuhvaća ulaganja u održivi razvoj prirodne baštine nacionalnog parka Kornati putem razvoja posjetiteljske infrastrukture i sadržaja, edukativnih programa za škole, posjetitelje i lokalno stanovništvo uz unapređenje sustava upravljanja posjetitelja.  Kako je naglasio izrađivač, cilj Akcijskog plana je organizacija posjećivanja na održiv način kojim se ne remeti prirodno i kulturno naslijeđe Parka. Kroz postupak izrade održan je čitav niz radionica sa zainteresiranim dionicima – brodarima, roniocima, ugostiteljima, lokalnim stanovništvom – čije su potrebe, želje i sugestije u skladu s ostalim zadanostima ugrađene u plan.

Predstavljanje Akcijskog plana (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

–  Cilj akcijskog plana je prvenstveno da se posjećivanje parka odvija u skladu s načelima očuvanja prirode uz podržavanje ekonomskog razvoja domaćeg stanovništva. U protekle pola godine napravili smo jedan dokument koji bi trebao biti osnova za daljnju suradnju i razvoj usluga za posjetitelje NP Kornati – rekao je predstavljajući plan Matjaž Harmel.

U provedbu akcijskog plana bit će uključen stručni savjet u kojem će biti predstavljeni svi dionici parka, naravno, uz predstavnike lokalnog stanovništva, Općine i Turističke zajednice.

Matjaž Harmel (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here