SJEĆANJE 26 godina herojstva Jakova Crvelina i Borisa Kartela

0
2137
Pogled kroz armiranobetonski zaklon - kapelica sa spomen pločom Jakovu Crvelinu i Borisu Kartelu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Polaganjem vijenaca i paljenjem svijeća kod spomen ploče u Dragišićima u subotu 23. veljače obilježava se 26. obljetnica herojske pogibije Tišnjanina Jakova Crvelina i Putičanjca Borisa Kartela te nestanka Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića.

Te hladne noći 24. veljače 1993. godine pred zoru je započela bitka za Dragišiće (POVEZNICA), u kojoj se dogodio zločin nad zarobljenicima za koji još nitko nije odgovarao.  Skupina opkoljenih pripadnika 15. domobranske pukovnije nakon šestosatne borbe ostala je bez streljiva te je neprijatelj napravio pokolj iz bezobzirne osvete zbog gubitaka koje je zadobio u borbi. Od desetorice zarobljenih do zatvora u Kninu živa su stigla samo šestorica. Tijela mučki ubijenih Jakova Crvelina iz Tisnog i Borisa Kartela iz Putičanja su razmijenjena, kao i šestorica preživjelih, dok se sudbine i posljednja počivališta Borisa Troskota iz Kašića Banjevačkog i Borislava Periše iz Krkovića ni danas ne znaju.

Udruga pripadnika 15. domobranske pukovnije „Petar Krešimir IV“ HV Šibenik, zajedno s udrugama branitelja iz Tisnog, Murtera i Pirovca, uoči 26. obljetnice svečanu komemoraciju poginulim i nestalim hrvatskim braniteljima stradalima u selu Dragišići 24. veljače 1993. godine.

Svečana komemoracija održati će se u subotu 23. veljače 2019. godine u selu Dragišići kod kapelice za poginule branitelje, te na mjesnom groblju u Tisnom.

PROGRAM OBILJEŽAVANJA

DRAGIŠIĆI
11, oo sati
 Polaganje vijenaca i paljenje svijeća na mjestu stradavanja kod spomen ploče

ČISTA VELIKA
12, oo sati
 Sveta misa u crkvi Svete Ane za poginule, nestale i umrle branitelje

TISNO
17, oo sati
 Sveta misa zadušnica u crkvi Sveti Duh za branitelje

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here