PREDSTAVA “Bitka za Vukovar” nije izgubljena – sinoć je bila u Murteru, a večeras u Tisnom

0
2825
"bitka z Vukovar" u dvorani Žut (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Glazbeno-scensko uprizorenje “Bitke za Vukovar” u režiji dvojice Vukovarskih branitelja, Damira Plavšića i Damira Markuša, u Murteru je dočekano s oduševljenjem.

Dvojica autentičnih vukovarskih branitelja,  Plavšić i Markuš, svoje su literalne radove s ratnim sjećanjima pretočili u edukativnu predstavu.  U dvoranu Žut je “Bitka za Vukovar” došla u organizaciji Dramskih amatera Murtera i pod pokroviteljstvom Općine Murter Kornati, a zahvaljujući sudjelovanju KUD-a Zora i KUD-a Koledišće te male folklorne skupine OŠ “Murterski škoji” događaj se prometnuo u svojevrsnu smotru lokalnog folklora.

Priča se proteže kroz više desetljeća, govori o Vukovaru prije rata, obrani grada sve do danas. Dječji nastupi bili su popraćeni kadrovima filma koji je opisivao život u Vukovaru prije rata, te su priču pratili doveli do trenutka oglašavanja prvih sirena za opću opasnost.

Puna dvorana Žutv (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

U nastavku su uslijedili dramatični kadrovi ratnih dana na najkrvavijoj liniji obrane Vukovara – Sajmištu, opisano je uništavanje prvog tenka, opisane su borbe na Priljevu i u Borovu naselju te su projicirane i ispovijedi preživjelih branitelja dragovoljaca nakon zatočeništva u Srpskim logorima.
Potresne scene još je više istaknulo treperavo crveno svjetlo grobnih lampiona, koju su članovi KUD Zora iz Betine pronijeli dvoranom do pozornice, u potpunom mraku, popraćeno stravičnim zvukovima rata u Vukovaru, koji je imao samo 1803 branitelja i punih 88 dana odolijevao napadu neprijatelja koji su brojili 60-80 tisuća vojnika sa svom tehnikom i naoružanjem.

Djeca, folklor i Vukovar (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

KUD Zora, također je donio i “mir u Vukovar”. Svojim plesom Betinjani su razdijelili ratne dane od današnjih dana te tako najavili izlaganje dvojice autora. Domoljubno-edukativnom skupu su se na kraju obratili i zamjenica načelnika Općine Murter Kornati Julia Ježina te Miro Bašić Flok, predsjednik murterske udruge ratnih veterana. Flok je pozornicu “Bitke za Vukovar” iskoristio da pozove na obilježavanje 26. obljetnice bitke za Dragišiće, koja se na mjestu događaja obilježava u subotu 11 sati.
Damir Plavšić je predstavu zaključio pozivom publici da se zagrli i zapjeva uz Marka Perkovća Thompsona,  čija je pjesma “Lijepa li si” puštena s razglasa. Ista priredba. s manjim izmjenama, večeras s početkom u 19.30 sati održava se u dvorani Društvenog doma u Tisnom.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here