DEMANTIJ”Colentum je deratiziran i Murteru godišnje donosi 220.000 eura pristojbe i vanpansionske potrošnje”

0
2910

Tvrtka Plavi modul, vlasnik hotela Colentum u Murteru, demantira navode iz na teksta ‘Pipa i glodavci u jedinom murterskom hotelu: Općina uvodi red’.

Reagiranje Plavog modula donosimo u cijelosti i bez izmjena:

Poštovani/a,
u svojstvu punomoćnika tvrtke Plavi modul d.o.o., Zagreb, Kolarova 14, OIB:01719447365 u odnosu na našu stranku iznesene su neistinite tvrdnje.

Temeljem čl. 40 Zakona o medijima koji regulira pravo na ispravak objavljene informacije, tražimo objavu ovog reagiranja, a povodom teksta u članka pod naslovom “COLENTUM Pipa i glodavci u jedinom murterskom hotelu: Općina uvodi red”, objavljenog na web stranici Rudina press http://www.rudinapress.hr, od dana 16.02.2019.god., pozivamo da u na istom mjestu, u istom formatu, objavite ispravak.

Prije svega u ime mog klijenta želimo naglasiti da niti jedna informacija koja je navedena u članku, nije stav ili mišljenje hotela, zato što niko od hotela nije bio kontaktiran, niti od strane načelnika Općine, niti od strane novinara Hrvoslava Pavića koji je napisao tekst. Smatramo da u ovako osjetljivim stvarima obavezno se treba saslušat i druga strana. Ne stoji da se nije moglo doći u kontakt sa predstavnicima hotela, za to kao prvo postoji web stranica i e-mali hotela: info@hotel-colentum.hr, putem kojeg se vrši sva komunikacija sa gostima, agencijama i slično.

Kao drugo prema tvrdnji moje stranke, načelnik ima telefon odgovorne osobe Plavog modula d.o.o. Također i radnici koji rade na hotelu, a koje u tekstu sami spominjete i koji su uočili novinarsku ekipu i fotografa, nitko nije kontaktirao ne bi li uspostavio vezu sa upravom hotela u svezi teme koja se obrađivala.

U Vašem tekstu pod nazivom „ COLENTUM Pipa i glodavci u jedinom murterskom hotelu: Općina uvodi red“, iznijeli ste netočne, neprovjerene, zlonamjerne i neutemeljene navode.

1 Prva, zapanjujuća, neistina je da se želi insinuirati da u hotelu postoje glodavci što je opisano u tekstu:
“Hotel, a posebno neki izdvojeni dijelovi, u jako je lošem stanju, postaje leglo glodavaca i postaje javnozdravstveni problem”
Hotel posluje već 15 godina i nikad nikakva prijava od gosta ili biti od bilo koga drugoga nije bila da postoje glodavci u hotelu!! Hotel svake godine vrši deratizaciju.
Ako se pod izdvojenim dijelom hotela smatra nekadašnji sanitarni čvor autokampa sa druge strane ceste, on je udaljen od hotela ali ni tu nema glodavaca.
Dalje napominjemo da taj objekt bivšeg sanitarnog čvora, nije dio tehnološke cjeline hotela, u smislu pružanja usluge gostima.
Činjenica je da se taj objekt okružen ogromnom prirodnom površinom prirodne vegetacije i raslinja. Ali bez obzira na to garantiramo da u njemu nema glodavaca. Taj objekt je u istoj situaciji kao i svi okolni objekti iza plaže, koji su u razini zemlje i koji se zimi ne koriste.
Ako je tko vidio, zašto ih nije snimio.
Usput napominjemo, a čime je Općina upoznata, taj objekt bivšeg sanitarnog čvora je već dva puta saniran od strane hotela, nakon što je od strane nepoznatih osoba dva puta devastiran.
U tom sanitarnu čvoru je pronađeno kamenje težine do 5 kg koja su sa vanjske strane objekta bacano na krov da se iste probije i tako uništi.
Također su i vrata od tog objekta nekoliko puta provaljivana o čemu su komunalni redari informirani.
Dalje moja stranka navodi, devastacija tog udaljenog hotelskog objekta je išla dotle da je čak pola objekta bilo srušeno, a objekt je napravljen od cigle i betona. Može se samo zamisliti kolika je energija potreba da se jedan takav objekt od 100-tinjak kvadrata do pola sruši i kome to bilo u interesu.

2 . Nadalje se hotel optužuje da je hotel nekakav rasadnik bolesti palmi „pipe“ u Murteru, što dematiramo:
“da hotel više neće biti leglo glodavaca i žarište palmine pipe”
Ako autor članka i načelnik Općine nemaju potpunu informaciju, donosimo o pipi osnovno što se nađe na internetu:
„Pipa, bolest palmi se Pojavila se 1992. u Egiptu, a potom 1994. u Italiji i Španjolskoj, 1999. u Izraelu i Jordanu, 2005. u Turskoj, 2006. na Cipru, u Grčkoj i Francuskoj 2008. u Maroku i 2009. u a potom i Gruziji i Sloveniji.
U Hrvatskoj je prvi put registrirana 2011. godine, i proširila se diljem priobalja, a najviše u Šibensko-kninskoj i Dubrovačko-neretvanskoj županiji, ističu u Zavodu za zaštitu bilja.“
Ovim putem napominjemo da smo radi te bolesti koja je zahvatila cijeli Mediteran, pa tako i Dalmaciju, morali ukloniti tri palme, a za dvije postojeće se borimo zadržati ih.

3. Netočan je navod da je:
„Colentum je lani radio jedva dvadesetak dana.“
Hoteli je prošle godine uspješno radio 45 dana u punoj sezoni, a ne 25 dana. To načelnik Općine i vi lako u eVisitor-u dobijete informaciju. Razlog je bio u tome što je sporna agencija postupala suprotno dogovoru sa hotelom.

4. Što se tiče problema sa turističkim agencijama u tekstu se neistinito navodi:
“Turističke agencije, škole i roditelji koji su avansno platili ekskurzije nisu se imale kome žaliti, jer se u hotelu nitko nije javljao, zbog čega su pozivima i elektronskom poštom zasuli Općinu Murter-Kornati i Turističku zajednicu“
Kao prvo kako navodi moja stranka, nikakva plaćanja od strane učenika i roditelja nisu išla prema hotelu.
Radi se o problemu sa jednom turističkom agencijom koja je želila dovesti grupe učenika ali zato nije imala nikakav ugovor sa hotelom. Sa tom agencijom postoji opsežna e-mail prepiska kao i druga komunikacija.
Ta turistička agencija je ignorirajući upute hotela koje je dobila poslije sezone dvije 2017. na silu i na galamu, bez ikakvog ugovora, želila dovesti grupe u hotel, a znajući da hotel više ne pruža uslugu all inclusiva i ne po toj cijeni.

U tom smislu su vršili pritisak na hotel na razne načine sa ciljem da im hotel pruži usluga koja nije bila dogovorena. Da bi to ostvarili, čak su krivotvorili potpis odgovorne osobe Plavog modula d.o.o., na dokumentu na kojoj je navodno suglasnost hotela o pružanju usluga all inclusive za grupe. Vještačenje krivotvorine potpisa dostupno je na zahtjev.

Radi krivotvorenja je protiv odgovorne osobe iz te turističke agencije podnesena i krivična prijava policiji.

Radi se o krivotvorenom dokumentu. Općina je informirana, Međutim, prema riječima moje stranke, to načelnik nije rekao novinaru, tako da je novinar krivo informiran, a hotelu je nanesena šteta. To ne opravdava novinara koji je trebao imati izjavu suprotne strane.

Dematiramo izjavu načelnika Općine da:
„općina će sada preventivno djelovati“
Da li to znači da će Općina prisiliti hotel da pruži usluge nekoj turističkoj agenciji sa kojom nema ugovor i koja ignorira uvjete koje je hotel postavio.
Ako želi toj agenciji ispuniti zahtjev, to može napraviti Općina o svom trošku, u nekom drugom hotelu na otoku. Ne može se Općina miješati u poslovni odnos sa trećim poslovnim subjektom tj. agencijom, na štetu hotela.
Hotel se ne miješa u poslovni odnos Općine sa trećim osobama. Iako bi hotel na to imao pravo, obzirom da hotel sudjeluje u financiranju Općine, a ne obratno.
5. Netočan je navod da iz zgrada hotela islužena. Ona je kao i svi adaptirani u hoteli koji su građeni sedamdesetih godina na Jadranu, ima čvrstu betonsku konstrukciju, a potpuno je rekonstruirana sa svom stolarijom i instalacijama 2000. god. U tekstu se navodi
“koliko se traži za isluženu zgradu hotela “
6. Dalje se navodi da zbog poslovanje hotela Općina trpi veliku štetu, što demantiramo:
“Zbog stanja u kojem se nalazi hotel i načina njegovog poslovanja Murter godinama trpi ogromnu štetu”
Tu je situacija, prema navodima moje stranke, upravo obratna i to demantiramo, jer je hotel do sada bio žrtvom ovakvih i sličnih, preko 37 napada od 2003.god. koji su svi prijavljeni policiji.
Hotel uobičajeno ima 20.000 noćenja zadnjih 15 godina, a to je ukupno oko 300.000 noćenja do sada. Gosti su iz svih krajeva svijeta uplaćuju boravišne takse godišnje cca 20.000 EUR. Prema Tome u zadnjih godina 15 godina to je više od 300.000 EUR uplaćene boravišne takse Općini, i 3.000.000 EUR vanpansionske potrošnje koja se ostvari u mjestu Murter od strane gostiju hotela.
Svaki gost prosječno potroši 10 EUR dnevno vanpansionske potrošnje. Tako da je prihod od vanpansionske potrošnje, ostvaren u Murteru godišnje oko 200.000 EUR, a u 15 godina je to 3.000.000 EUR.
Da li i jedan turistički subjekt u Murteru toliko pridonese Općini i da li na ovaj način hotel zaista stvara veliku štetu Općini Murter-Kornati ili veliku korist kao što govore cifre.
Ovaj ispravak se objavljuje sukladno odredbi čl. 40. st. 1. Zakona o medijima (“Narodne novine” broj 59/04, 84/11 i 83/13) u svrhu ispravljanja netočnih i nepotpunih informacija, kako se šutnja u ovom slučaju ne bi shvatila kao priznanje navoda iz demantiranog teksta.
Ostavljamo mogućnost da pred nadležnim tijelima zatražimo zadovoljštinu.

Molimo vas da ovaj ispravak objavite u roku i na način predviđen Zakonom o medijima, u na web-stranicama Rudina press kontinuirano vezano uz postojeći članak i na stranicama Hrvatskog novinarskog društva.

S poštovanjem,
Plavi modul d.o.o.
Radna jedinica hotel Colentum
zastupan po punomoćniku odvjetnik Neveko Jurišić, Split

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here