ZIMSKI KAMP Betina je postala jedan od četiri jedriličarska centra Hrvatske

0
2276
JK Žal domaćin je Zimskog kampa Hrvatskog jedriličarskog saveza (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Trud betinskih jedriličara i investicija Općine Tisno od gotovo 600.000 kuna u uređenje prostorija Jedriličarskog kluba Žal se više nego isplatila –  Betina je domaćin zimskog kampa Hrvatskog jedriličarskog saveza za juniore.

Već dva tjedna laseraši šibenskog Jedriličarskog kluba Val treniraju u Betini, a od vikenda Žalovci su domaćini kampa koji je u službenom programu HJS-a za juniore u Laserima. Tu su mladi jedriličari i jedriličarke iz cijele Hrvatske – iz Jaht kluba Zagreb, Jedriličarskog kluba Plav iz Krka, JK Opatija, JK Punat iz Punta, Jedriličarskog društva Val iz Crikvenice, JK Horizont iz Poreča, JK Val iz Šibenika, JK Tijat iz Vodica te klubova iz Splita i Dubrovnika.

U Betini trenira 70-ak mladih iz cijele Hrvatske (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Hrvatski jedriličari zahvaljuju Betinjanima na gostoprimstvu i dive se uvjetima koje ovdje imaju, od akvatorija, gostoljubivih domaćina do infrastrukture.

– Ovo nam je prvi put da dolazimo na trening u Betinu i sasvim sigurno nije posljednji. JK Žal nas je ugostio u svojim novim prostorima u kojima imamo sve što može sportski jedriličar poželjeti. Sigurno ćemo se vratiti, možda već na proljeće – rekao nam je Robert Jurinčić, trener Jedriličarskog društva Val iz Crikvenice.

U pohvalama za lokalnu zajednicu koja je prepoznala značaj jedrenja Jurinčiču se pridružuje i tajnik Klase junior Hrvatskog jedriličarskog saveza Teo Piasevoli.

Teo Piasevoli (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U mjestu kalafata, ribara i pomoraca ne treba nikome objašnjavati što je jedrenje. Sjajno je da su napori Žalovaca prepoznati i da se jedriličarstvo ovdje i dalje razvija.  Klub u novim uvjetima na očigled napreduje te očekujemo da će, uz uspješnu Ljetnu školu jedrenja žal i ovakve kampove, ući u natjecateljski sustav. Ovdje djeca odrastaju u kulturi mora i siguran sam da ovaj kraj ima veliki sportski potencijal – kaže Piasevoli.

Zimski kamp u Betini je jedan od četiri kampa Hrvatskog jedriličarskog saveza, a Žal će biti domaćin i velikog uskršnjeg kampa za juniore u kojem će biti obuhvaćene sve juniorske klase te će, najavljuje Piasevoli. Uz nove sadržaje, predavanja stručnjaka i gostovanja olimpijaca Uskršnji kamp će biti na još višem nivou od ovog koji je upravo započeo.

JK Žal (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Pedesetak djece iz udaljenih gradova, zajedno s pratnjom i trenerima, smješteno je u apartmanima i pansionima u Betini, dok jedriličari iz Šibenika i Vodica dolaze svakodnevno kombijima.

– Domaćinstvo zimskog kampa Hrvatskog jedriličarskog saveza veliko je priznanje radu JK Žal i lokalnoj zajednici, prije svega Općini Tisno, koja nas podupire. Hala u betinskim Zdračama koju je klubu poklonio njen prvi predsjednik Branimir Uroda lani je investicijom Općine Tisno od gotovo 600.000 kuna pretvorena je u reprezentativni prostor za okupljanje, učenje i treninge jedriličara. Napokon imamo uvjete za treninge koji zadovoljavaju svjetske standarde te nam još nedostaje trener koji bi radio s djecom cijelu godinu – rekla nam je Anđelina Jušić, predsjednica Žala.

Anđelina Jušić, predsjednica JK Žal (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Prostorije JK Žala do nedavne obnove (POVEZNICA) nisu imale uvjete za zimski trening pa se rad kluba svodio na ljetnu školu jedrenja, a u ostatku godine u suradnji sa županijskim klubovima JK Val iz Šibenika, JK Tijat iz Vodica i JK Primošten iz Primoštena djeca su išla na treninge u Šibenik i Vodice. Zimski kamp HJS-a u Betini je veliko priznanje volonterima Žala, na čijem je radu klub nastao i uspijevao opstati i rasti kroz dugi niz godina. No, Žalovci se nadaju da će ovakva prestižna sportska okupljanja u Betini ujedno i požuriti stvaranje uvjeta za zapošljavanje dugo željenog i očekivanog profesionalnog trenera.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here