MURTER Izranjaju podni mozaici i žbukani zidovi drevnog Colentuma

0
4242
Arheološka plaža u petak (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Na Gradini je započeta još jedna, dosad najveća arheološko-konzervatorska kampanja – dio projekta Arheološkog parka Colentum za koji je kroz program Interreg Hrvatska-Italija osigurano tri milijuna kuna bespovratnih EU sredstava.

Arheologinja Eva Buića s kolegama Tomislavom Dojčevskim, Kristinom Dobra, Ivanom Huljev, Lukom Erakovićem, Bogdanom Dilićem, studenticom Aleksandrom Matura i ostatkom stručnog tima predvodi i provodi istraživanje lokaliteta površine od tisuću četvornih metara. Lokalitet opisuju kao odličan, izazovan i problematičan u isto vrijeme. Rijetka su, naime, ovakva istraživanja u pojasu plime i oseke, gdje ni kiša ni bura ne olakšavaju posao.

Istraživanje je započelo sredinom tjdna – tim predvodi arheologinja Eva Buića (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

– Tek smo dva i po dana na lokalitetu i već smo pronašli pet zidova, za sada izgleda da svi
stoje okomito u odnosu na maritimnu vilu koja se trenutno vidi, no još uvijek ne možemo
znati u kojem su odnosu ti zidovi. More je previsoko da bi mogli doći do dijela gdje će se
nađeni zidovi spajati s dijelom istražene vile. Vidljivo je međutim, da se radi o dvije faze, jer su zidovi različita usmjerenja, što ukazuje na različit period gradnje. Lokalitet ima više faza, a između 1. i 6. stoljeća kreće kasnoantička gradnja koja je nešto lošija, jer su se tad već koristile opeke. No rimska gradnja zida uvijek uključuje žbuku, oni su prvi koji su tako gradili. Tu imamo i jedan zid koji izgleda da je povezan hidrauličkom žbukom, koja se inače koristila najčešće u cisternama da se spriječi prodor vlage ili ako je u blizini građevine nekakva voda. Upravo smo pronašli i lijepi nalaz koji nas je oduševio – podnicu. Pronašli smo i dosta tesera- kockica mozaika, kojim su vile u to doba bile popločane. Nakon pronađene žbukane podnice, očekujem da bi mogli naći i na mozaikom popločanu podnicu!-
entuzijastična je voditeljica tima, arheologinja Eva Buića iz zadruge ARHEO-KOOP.

Teser – kockice mozaika, prvi pronalasci tima arheologa (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Georadar i slične metode detektiranja na ovakvom terenu koji je u pojasu
plime i oseke ne pomažu, previše je “kamenja nad kamenjem” i tehnologija je tu za sad još
nemoćna, sve se radi ručno. Nakon pronalaska zidova, slijedi faza konzervacije i priprema
projekta arheološke plaže.

Ovo je prva aktivnost u sklopu projekta Arheološkog parka Colentum za koji je kroz program Interreg Hrvatska – Italija osigurano 3 milijuna bespovratnih EU sredstava.

Zahvaljujući ovom projektu, najavljuju iz Općine Murter-Kornati, u svega dva mjeseca će biti izvedeno arheoloških i konzervatorskih radova za koje bi bilo potrebno 30 godina, ako bi se radilo samo uz redovito godišnje financiranje Ministarstva kulture RH.  No, s obzirom na veličinu i potencijal arheološkog nalazišta Colentum, ovdje će posla svakako biti i za sljedeće generacije.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here