DAM ima udrugu: Veteran murterskog glumišta Mile Skračić je predsjednik

0
3183
Osnivači DAM-a - zajednička fotografija (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Slavna tradicija dramskog amaterizma i novi mladi talenti, kako kaže redatelj Zvonko Ilijić, mogu postati lokomotiva koja će vući kompletan kulturni život mjesta.  Zato je sinoć u prostorima Narodne knjižnice i čitaonice održana osnivačka skupština udruge Dramski amateri Murtera.

Rad murterskih dramskih amatera zamro je prije desetak godina, a inicijativa za obnovu javlja se ususret stogodišnjici od njihova prvog spomena – prva predstava održana je na Uskrs 1921. Jednoglasno su donijeti Odluka o osnivanju i Statut DAM-a, za predsjednika je izabran Mile Skračić, a Upravni odbor su Miodrag Šikić, Jelena Ćurić i Julia Ježina.
Predsjednik Mile Skračić, doajen je murterskog glumišta. Zahvalio je što mu je ukazana čast biti predsjednik. – Svjestan sam da je moje vrijeme isteklo. No, pomoći ću maksimalno koliko budem mogao da rad DAM-a zaživi. Uvijek sam bio logistika i takav ću uvijek ostati – istaknuo je veteran DAM-a.
Ciljevi Udruge su već su predočene Općini Murter-Kornati, načelno su prihvaćene i ugrađene u općinski proračun. Paralelno s osnivanjem udruge već je krenula s radom i dramska radionica, koja u ovom trenutku okuplja dvadesetak osnovnoškolaca, s tim da brojka konstantno raste.

Predsjednik DAM-a Mile Skračić (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Umjetnički voditelj DAM-a Zvonko Ilijić požalio se da je “generacija puberteta” uvijek u deficitu kad su ovakvi projekti u pitanju, zbog poziva i poziva starije osnovce i srednjoškolce na sudjelovanje u radu Udruge. Među glumcima nema ni onih 30 godina, a potrebni su kako bi se odmah krenulo s predstavom “Hamlet iz Mrduše Donje”, u kojoj bi mlađa srednja dob glumila uz veterane DAM-a, kojima bi na neki način ta predstava bila svečani oproštaj od aktivnije glume, prvenstveno zbog njihove starosne dobi.
Prvi događaj koji će organizirati DAM bit će veliki koncert za Valentinovo. U kino dvorani “Žut” će 16. veljače nastupiti Tedi Spalato. Potom 2. veljače slijedi “Kako smo branili Vukovar i Hrvatsku”, vrlo uspješni predstava koja je odigrana već stotinjak puta u Hrvatskoj i inozemstvu, od Kanade do Australije. 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here