MURTER Profesionalni pristup amaterizmu na prvom satu DAM-a

0
2787
Obnova dramskog amaterizma u Murteru - prvi sat kod redatelja Zvonka Iliojića (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Ususret stotoj obljetnici amaterskog glumišta reaktiviranjem ovog kulturnog blaga Murtera prihvatio se redatelj Zvonimir Ilijić.

Treba li sam nešto o sebi reći, murterski zet je skroman, no CV mu je zavidan. Edukcijski put je započeo na Filozofskom fakultetu u Zagrebu te ga začinio studijem režije na Akademiji dramskih umjetnosti u Zagrebu i govori “samo” tri strana jezika. Iza njega je više od trideset filmova i TV drama i šest većih TV serija, uključujući svjetske produkcije (Zvonko Ilijić DHFR). Murter i šira okolica su ga upoznali i kao redatelja dokumentarnog filma “Murterske bake – priča o murterskim pokladama” u kojem je murterska baština sačuvana za vječnost.

Dramski amateri Murtera i Zvonko Ilijić(Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Obnovitelje amaterskog glumišta posjetili smo u utorak na njihovom prvom satu, gdje su se među djecom prepoznavali glumački talenti i želja za učenjem kroz igru i zabavu. Lepršava komunikacija redatelja Ilijića rastjeruje svaku tremu.

– S djecom treba polako. U počecima, ide se pedagoškim pristupom kroz zabavne igre, kako bi se djeca među sobom povezala, razvila samopouzdanje i sigurnost, socijalizirala i postali prava družina. Kad se usvoji timski obrazac ponašanja, tad se suptilno kreće s podukom iz glumačkih rutina. Danas su npr. nesvjesno kroz igru naučili kako se koristiti vlastitim glasom i izgovorom glasova. Jasan i glasan govor je važan na pozornici. Uzvikivanje slova ih veseli, ali paralelno uče veoma važnu lekciju – ističe redatelj Zvonko, jedva uspijevajući odgovoriti na pitanje od razigranih malih murterskih glumaca.

Dramski amateri Murtera (Foto: V. Maleš)

Da se Murter sve više približava status manjeg grada, vidljivo je i kroz jačanje sektora kulture i kulturnog stvaralaštva, koje je neophodno za progresivan razvoj. Premda iznimno bitna, kulturna scena je zapostavljena u mnogim sredinama, a nerijetko i u većim gradovima. Murter je specifičan i po tome, upravo zahvaljujući sluhu i nastojanjima čelnog čovjeka Murtera, načelnika Tonija Turčinova, da zaživi intenzivno i taj dio javnog života.

U sklopu rada DAM-a, prva etapa rada odnosila se na aktivaciju mladih članova u dramsku radionicu. Trenutno je oformljena mlađa grupa od skoro dvadesetak osnovaca, koji su svoj prvi radni sat imali u utorak.
DAM i dalje očekuje nove prijave svih zainteresiranih, posebno mladih ljudi između 20 i 30 godina, kako bi se postavila nova predstava.

Zvonko Ilijić (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here