CVIJETNA RENESANSA “Skimmia japonica” za jedan od najljepših murterskih vrtova

0
2469
Načelnik Toni Turčinov i direktor Murtele Petar Ježina kod vrijedne vrtlarice Elme Juraga (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Zime u Murteru jednostavno nema, barem ako je suditi raskoši i šarenilu zelenih javnih površina i okućnica. Osim revnosti radnika Murtele d.o.o., zasluge za proljetni kolorit mjestra pripadaju i brižnim murterskim vrtlarima i vrtlaricama, među kojima se jedna posebno izdvaja – Elma Juraga.

U nepunih godinu i pol, direktor Murtele d.o.o, Petar Ježina, uveo je niz bitnijih zahvata oko uređenja i održavanja Murtera. No svakako, onaj svakodnevni, hortikulturalni, kolorističan, na javnim površinama je osvježenje. Zime u Murteru jednostavno nema, dok se šeta ulicama i trgom, koji vrve od zimskih cvjetnica poput velikih ružičastih ciklama i dekorativnih kupusnjača.

Detalj iz vrta Elme Juraga (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Ružičasti optimizam naziva “Skimmia japonica”, ovom prigodom je kao poklon – iznenađenje našao svoj dom unutar prekrasno njegovanog vrta gđe. Elme Juraga. Raskošan zimzeleni cvatući grm, dostavili su joj osobno direktor Petar Ježina u pratnji načelnika Tonija Turčinova.

Dar marljivoj umirovljenici uzorne okućnice mogao bi motivirati ostale da se osobno angažiraju kako bi Murter još ljepše blistao svojim vrtovima i okućnicama.

Mještanka Elma Juraga, poznata i po svom sudjelovanju u svim murterskim kulturno-sakralno-zabavnim događanjima, pasionirani je vrtlar iz hobija.

S novim cvijetom (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Skromno okruženje, obilježeno mediteranskim, škrtim uvjetima rasta za pojedine biljke zadavali su gđi. Elmi godinama slatke muke. Pokušala je i s engleskom travom, nizom jednogodišnjih cvjetnica, no kako se radi o škrtu tlu, koje se tek može sezonski dohranjivati, ostala je vjerna autohtonom mediteranskom raslinju, a cvjetnice uzgaja tek kao lončanice.
Posebno je ponosna na drvo planike, staro dvadesetak godina, uzgojeno iz male reznice, te na agrume koji zaštićeni od bure i juga, nježno sanjare skriveni kućom, pri tom obilno donoseći plodove.

Vrt je osmišljen da slijedi princip mediteranskog kamenjara. U njemu su osim agruma, nezaobilazne masline, mediteransko aromatično grmlje, magnolija, ljiljani, juke, razne trave i sukulente, od kojih dominira kinesko “drvo novca”. Tlom dominiraju potočnice, koje u formaciji tepiha prekrivaju oskudno kamenito tlo, a sve zajedno je omeđeno suhozidima, te dekorirano specifičnim pojedinačnim kamenjem sakupljenim iz raznih dijelova otoka, trsjem loze, panjevima i ponekom skulpturom od terakote.

Kako je cijela okućnica omeđena visokim prirodnim zelenim zidovima bršljana, intiman ugođaj u njegovom pravom obliku mogu osjetiti tek Elmini prijatelji, a njih je puno.

Nova ljubimica gđe. Elme, već će danas naći svoj novi dom u njenom vrtu, a želje za uspješan rast obilježilo se nazdravljanjem izvrsnim likerom od višanja.

U zdravlje vrtnog zelenila i šarenila (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here