FOTO Pokladni odbor (ne)otkriva: Bake će imati samo prazan pijat!?

0
2922
Pokladni odbor - U trenu su "demolirali" gostionu Jadran (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Odmora od zabave u Murteru jednostavno nema. Za predstojeću najveću maškaranu zabavu Dalmacije krivi su upravo oni, Pokladni Odbor murterskih Baka!

U maniri murterskog humora, družina se okupila na “sastanku prije sastanka”, kako bi dogovorili termin za prvi radni sastanak ovog vikenda. Glumci i zabavljači u duši, nisu odoljeli zabaviti se i ovom prigodom, vježbajući poziranje pred fotoaparatom.

Ističu članovi Odbora, i to je dio priprema. Bake su pokladni običaj koji, uz Riječki karneval, zauzima najveći dio medijskog prostora, pa se valja dobro pripremiti i na fotografijama izgledati što je bolje moguće.

Miro Bašić Flok, predsjednik (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Iako su uvijek i prvo spremni za zabavu, jer kakav bi to Pokladni odbor bio da nema humora, njihov intenzivan rad je jako predan i opsežan.
Ove sezone očekuje ih mnogo posla, posebno oko suđenja i presude glavnom krivcu za sve nedaće. Sinkopa je prošle sezone poštedjela Krnju Krnjića sigurna smaknuća, no ove godine bi suđenje moglo biti poduže. Ako zbog ničeg drugog, samo zato što je na prošlom suđenju prošao “lišo”.

Unutar Odbora, kojem je službeno sjedište u autohtonoj gostionici “Jadran”, krčka se mnogo toga novog, od čega su nam pokazali javno, u skladu s njihovom tajnovitošću, samo veliki prazni tanjur, te improvizirane krinke.

Tajnik Turčinov, potpredsjednik Šikić, član Mudronja

Ove godine datum održavanja velike povorke je 5. ožujka, što će Odboru samo otežati rad, jer vremena za organizaciju je više nego prošle sezone, pa samim tim i ideja i sudionika.

Pokladna udruga “Murterske Bake”, od davnih pedesetih bilježi aktivan rad Odbora, a prema neslužbenih podacima, pokladna povorka postoji nekih 130 godina. Pokladni odbor sačinjavaju predsjednik Miro Bašić, dopredsjednik Duško Šikić, te tajnik Dražen Turčinov. Uži krug dugogodišnjih članova Odbora sačinjavaju: Joso Jelić, Vjekoslav Juraga, Jelena Ćurić, Ivo Šikić, Duje Belamarić, Jure Mudronja i mnogi drugi.
Glavni kreativac i pisac u Pokladnom odboru je Vedranko Šikić Balara koji osmišljava scenarije za predstave na temu suđenja Krnji Krnjiću.

Specifičnost murterskog karnevala je u tome što su svi kostimi unikatni, ručno rađeni,
nema izbora za kraljicu i kralja, a politika nikad nije zastupljena unutar točki povorke.
Sve to zajedno garantira vrhunsku zabavu, koja na dan poklada traje do sitnih jutarnjih sati.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here