MURTER Spremite darove – stižu Pjevači Betlehemske zvijezde

0
2677
U Murteru je kraljeva više od tri (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Sveta Tri kralja, ili Bogojavljenje, ili Vodokršće (6. siječnja) predstavljaju završetak božićnih blagdana, kada kroz poseban i veoma star običaj u murterskoj Župi domove obilaze “Pjevači Betlehemske zvijezde”.

Murterski osnovci, njih dvanaest, vođeni pastoralnim suradnikom i budućim studentom Dominikom Kožulićem, okupljaju se u dvorani Župnog dvora Murter. Tu su dva puta na dan još od 2. siječnja kako bi se pripremili za posjete domaćinstvima. Djeca se odijevaju u tri kralja – Baltazara, Melkiora i Gašpara – te u njihovu družinu, pastire i anđele. U dvorani je uvijek veselo, stolovi su prepuni slatkiša i voća, koje su im darovale obitelji kojima pjevaju i recitiraju.

Pjevače se u murterskim domovima rado dočekuje (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Akcija “Pjevači betlehemske zvijezde” u Župi Murter je zaživjela 2011. godine. Inicijativu je pokrenuo naš župnik, don Ivan Katić. Sama akcija je utemeljena davne 1843. godine u Francuskoj, a blagdan Bogojavljenja dobio je poseban značaj Papinskom misijom nazvanom “Djelo sv. Djetinjstva”. Vidjeli ste evo, djeca odjevena kao kraljevi i pastiri, objavljujući radosnu vijest Božića pjesmom i recitacijama, te noseći znak betlehemske zvijezde idu od kuće do kuće. Spontano posjećujemo obitelji, dok npr. u Baldekinu “pjevači” idu samo obiteljima koje se predbilježe. Darovi u novcu koji se prikupe slijevaju se u centralni fond Djela sv. Djetinjstva, u zagrebačkoj centrali, te se odatle dijele potrebitoj djeci, svećenicima, misionarima i časnim sestrama po svim kontinentima – pojašnjava pastoralni suradnik Kožulić.

Dominik Kožulić i murterska Tri kralja (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

No, uživajući na terenu s malim kraljevima i obiteljima koje ih srdačno kao svoju djecu ugoste, primijetili smo da osim donacije samoj misiji, djecu jako veseli i čašćenje:

– Ljudi jako paze na to da djecu ponude sokovima, toplim čajem, nude jelo, kolače, a slatkiše im obično naguraju u džepove – nasmijano će Dominik, te nastavlja: “imamo tu i prvašića, a evo vremenski uvjeti nam nisu skloni, no uvjerili ste se da među djecom vlada silan entuzijazam, volja, želja. Kiša ni niske temperature nam nisu prepreka. Hodamo, pjevamo, smijemo se, u toplini domova se malo ugrijemo i okrijepimo. Sve je nekako u znaku iskrene ljubavi i radosti. Često nam kažu, posebno stariji ljudi, da smo im mi prvi gosti za Božić. Ili da se u njihovom domu pjesma odavno nije čula. Jako je mnogo emocija, veselja, pokoja suza. Volimo tako, onim usamljenima pogotovo, ostati malo duže u njihovu domu, pjevati im. Njima mnogo znači ta pažnja, a nama opet spoznaja da smo našim skromnim udjelom ugrijali nečije srce”.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here