Samo u Murteru – rasplesani Božićni atelje

0
1925
Božićna radionica (Foto: Rudinapress/Vlatka Maleš)

Jedna od najupečatljivijih po svom radu s djecom na otoku Murteru svakako jest “Sportsko kreativna umjetnička radionica za djecu i mlade”, smještena na prvom katu Sportske dvorane OŠ Murterski škoji.

U rasplesanom Božićnom ateljeu na prvom katu Sportske dvorane OŠ Murterski škoji užurbano pripremaju predstavu koju će za koji dan uprizoriti na Trga Rudina, gdje će s njima nastupiti i Gimnastičarski klub iz Šibenika. Nesvakidašnji, vrlo inovativni projekt, rijedak po svojoj formi u našoj regiji, okuplja predškolsku i djecu školske dobi, a osmišljen je od strane pedagoginje Jelene Ćurić i trenerice fitnessa Marije Bašić Baričić. Sačinjavaju ga tjelesno rekreativni dijelovi aerobika i segmenti likovnog stvaralaštva.
Kroz trogodišnje djelovanje, svoj rad okrunili su dvama priznanjima na natječajima gdje su predstavili kulturno-povijesnu baštinu Murtera (plošni radovi sa segmentima 3D kiparstva), te su sudjelovali kao nagrađeni na skupnoj izložbi u prostorima Šibenskog muzeja na temu “Suhozida”, s minijaturama bunjama izrađenim od gline.

Nekoliko malih remek djela prepunih duha Božića! (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Osim u učeničkim stipendijama, Općina Murter-Kornati izdašna je kao partner i podrška prema svim projektima kojima je glavna zadaća briga o djeci i mladima, kroz edukaciju i animaciju djece na svestrane aktivnosti koje doprinose njihovom što kvalitetnijem odrastanju. Saznajemo od voditeljica:

“Naši velikodušni parteri Općina Murter-Kornati, Turistička zajednica Murter- Kornati i komunalno poduzeće “Murtela” uvelike nam olakšavaju rad i zbilja su prema nama jako susretljivi. Jako nam je važna takva podrška, gdje ne bi izostavila ni roditelje koji surađuju aktivno. Osim naše priredbe, koja se održava 12. prosinca u 15.30, sudjelovat ćemo i na velikom Božićnom sajmu. Rado se odazivamo na sve manifestacije u kojima možemo doprijeti svojim stvaralaštvom, a iste definitivno ne manjka u našim grupama. Posebno me oduševljava što djeca briljiraju u slobodnom izražaju na zadane teme, oduševljava ih oblikovanje pravom umjetničkom glinom, a slikarske tehnike poput onih s ugljenom i olovkom, portretiranje npr, pokazuje koliko imaju želje naučiti ponešto”- ističe Jelena Ćurić, stručnjakinja za likovna “pitanja”, kojoj ni ples ni glazba nisu strani.

Likovno-plesna radionica (Foto: Rudinapress/V. Maleš)

Na spomen glazbe, kao medija za poticanje razvoja i kreativnosti, bilo je jasnije zašto dvoranom ore rock klasici, praćeni spontanim plesnim kretnjama slikarica:

“Od početka radionice, a za vrijeme kreativnih zadataka, u pedagoški pristup je uključeno i upoznavanje s raznim smjerovima u glazbi. Tako da naši umjetnici raspoznaju već jako dobro jazz glazbu od rocka i slično. Glazbena podloga je nenametljiva, raznolika i često se primijeti kako note djeluju na određene stvaralačke poduhvate. Naravno, dogodi se i da netko spontano zapleše s punim šakama gline, što znači da se zagrijavaju za nastavak radionice – u plesnom tonu.Tad ih preuzima kolegica Marija” – saznajemo, dok gđa. Ćurić dobiva veliki spontan zagrljaj razigrane slikarice.

Nismo uspjeli vidjeti radove kojima nas planiraju iznenaditi tijekom prosinačkih nastupa, ali šetnjom po radionici naišli smo na nekoliko malih remek djela prepunih duha Božića!U rasplesanom Božićnom ateljeu užurbano pripremaju vlastitu predstavu koju će za koji dan uprizoriti na Trga Rudina. Provirili smo što rade.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here