PIROVAC Javne masline iz parkova dale 320 kilograma ploda i 52 litre ulja

0
3837
Branju maslia rano jutros su se priključili i školarci (Foto: Rudinapress)

Današnje prekrasano vrijeme je pirovačka općinska uprava, zajedno s djelatnicima Komunalnog poduzeća Vrilo i Turističke zajednice, iskoristila za berbu maslina koje, zajedno s ukrasnim biljem, njeguju na javnim površinama.

Radi se o 20-ak stabala na rivi i kod škole od kojih se svake godine dobije 50 do sto litara ulja.

– Uz svoj plod, ove nam masline daju i priliku da sa svojim radnim kolektivom provedemo neko vrijeme u korisnom radu na svježem zraku, izvan svakodnevne rutine, kako se to danas kaže, za team building. To je ujedno i prigoda da vlastitim primjerom pokažemo brigu za jednu tradicijsku djelatnost, za maslinu čija stabla dodatno oplemenjuju javne površine koje su nam date na povjerenje i upravljanje – kaže načelnik Općine Pirovac Ivan Gulam.

Vrijeme je bilo prekrasno – i Pirovac (Foto:Rudinapress/H. Pavić)

No, plan općinske administracije da nekoliko sati provede na čistom zraku djelomično su omeli pirovački školarci koji su pridružili su se branju maslina zajedno s nastavnicima. Sve je bilo pobrano prije plana, već prije 10 sati. No, općinari se nisu dali smesti – team building su nastavili uz kavu na terasi Rišpeta. Još zadovoljniji, jer su općinske masline poslužile i za edukaciju najmlađih.
Unatoč brizi, urod maslina posljednje tri godine opada. Tako je 2016. godine ubrano 680 kilograma, lani 515, a danas samo 320. Plod je prerađen već večeras. Dobro je “bacilo” ili “platilo” – 52 litre ulja, koje će biti upotrebljeno u školskoj kuhinji i kao originalan poklon u protokolarnim prigodama.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here