Svedočanstva o kulturnoj povijesti: “Mi pamtimo vrijeme, ali i ono pamti nas”

0
2250
Predstavljanje monografije (Foto: Rudinapress/Vana Balin)

U prepunoj dvorani betinskog Prezentacijskog i informacijskog centra sinoć je predstavljena monografija autora Marinke Fržop i Ante Čorkala “Betina – Život i običaji”.

Predstavljanje ove knjige jedan u nizu događaja kojima se obilježava 60. godina postojanja Kulturnog umjetničkog društva Zora. Veliki interes koji su Betinjani pokazali za ovaj događaj iznenadio je organizatore, koji su predstavljanje, prema dosadašnjim sličnim iskustvima, upriličili u maloj dvoravi prezentacijskg centra.

– Sistematski obuhvatiti i opisati sve što se u Betini događalo proteklih desetljaća nije bilo mguće. Zato izlazak ove knjige nije kraj priče nego jedan početak. Nije u njoj sve zapisano, tako da se i mnogi drugi događaji iz povijesti mogu naći u koricama neke druge knjige. Uz zahvalu svima koji su sudjelovali, s ponosom mogu reći da ova generacija ostavlja iza sebe vrijedan materijal koji će ostati trajno zabilježen za sve buduće generacije – rekla je ovom prigodom Marinka Fržop, suautorica monografije i aktualna predsjednica KUD-a Zora.

U knjizi je prikupljeno više od pola stoljeća betinske tradicijske kulture, a izvori su joj bili kako arhiv KUD-a Zora, tako i obiteljski fotoalbumi i živa sjećanja Betinjana. Govori o životu, običajima i kulturnoj povijesti Betine i povijesti Zore, njenom osnivanju, gostovanjima, raznim manifestacijama, proslavama, putovanjima…

I Ante Čorkalo je zahvalio svima koji su na bilo koji način doprinijeli nastanku knjige. Unatoč mnoštvu različitih izvora, sva prikupljena građa, rekao je Čorkalo, govori isto:  Betinjani su živjeli sadržajan život, poštivali Boga i čovjeka, mučili se da iz zemlje izvade kamen, a onda kamen ugradili u zid, drvo pretvarali u dasku i od nje gradili brodove.

– Ovom knjigom vrijeme nismo preskočili nego smo ga zadržali, na naše dobro. Mi pamtimo vrijeme, ali i ono pamti nas – rekao je Čorkalo.

.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here