OPĆINA MURTER I LATINSKO IDRO Nagrada za životno djelo pripala dr. sc. Vladimiru Skračiću

0
3156
Obraćanje dr. sc. Vladimira Skračića(Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Najveće općinsko priznanje, Nagrada za životno djelo Općine Murter-Kornati, na svečanoj sjednici za Dan Općine uručena je dr. sc. Vladimiru Skračiću, koji je, među ostalim, davne 1998. godine inicirao prvu regatu tradicijskih brodova na latinsko idro.

– Ova nagrada pripada ne samo meni, nego i Udruzi Latinsko idto, a ujedno je i priznanje da nastojanja oko murterskoga povijesnog nasljeđa imaju smisla. Kad to kažem mislim na sve one pokojne i žive koji su radili i danas rade na afirmaciji murterske baštine. Svi ljudi i svi narodi na mnogim poljima su vrlo slični i nastoje biti što sličniji jedni drugima. No, svatko, pojedinac, lokalna zajednica ili narod istodobno traži i po čemu se razlikuje od drugih i te svoje različitosti žele obznaniti svima. Svatko želi zauzeti svoje posebno mjesto u zajednici pojedinaca i naroda, a kada je riječ o Murteru ja sam potpuo uvjeren da takvo posebno mjesto pripada našem brodu i načinu njegova korištenja u jednom od najkompleksnijih i najfantastičnijih arhipelaga na Mediteranu. latinsko idro je tek na putu da to ostvari – rekao je u svom obraćanju dr. sc. Vladimir Skračić.

Svečana sjednica povodom Dana Općine (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

On je zahvalio na nagradi u svoje i u ime svih nagrađenih, zaželjevši im ujedno da ih zasluge zbog kojih su nagrađeni dovedu jednog dana i do nagrade za životno djelo, unatoč tome što ona ima i slabu stranu – da se dodjeljuje na kraju radnog i životnog puta. iNagrada za životno djelo Općine Murter-Kornati dr. sc. Vladimiru Skračiću uručena je za istraživanje i poticanje istraživanja maritimne baštine.

Kako je navedeno u obrazloženju, Skračić je rođen u Murteru 1946. godine od majke Šimice i oca Zvonimira, istaknuti je hrvatski jezikoslovac i onomasičar.

Svi nagrađeni s čelnica Općine (foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Velik dio njegovog znanstveno istraživačkog rada odnosi se na murtersko-kornatski arhipelag i način života u arhipelagu. Uz suradnike stvarao je uređivao desetke knjiga od kojih treba istaknuti: Toponimija otoka Murtera, Toponimija kornatskog otočja, Toponimija šibenskih otoka. Objavio je veliki broj znanstvenih članaka, neke ćemo istaknuti: Prezimena mjesta Murtera, Kurnatska gajeta sveti brod, Kolonatsko gospodarstvo u zaštićenom prostoru NP Kornati, Mali otoci – prepoznatljivi znak hrvatske posebnosti na Mediteranu. Tvorac je slogana Murter – otok otoka. Stručni urednik i autor priloga bio je i u Murterskim godišnjacima, a glavni je urednik i ovogodišnjeg broja čija je tema i Monografija o latinskom idru. Sudjelujući u organizaciji znanstvenog skupa o 700 godina spomena Župe Murter, Murter i njegova župa u prošlosti u rujnu 1998. dr. sc. Vladimir Skračić je inicirao regatu tradicijskih brodova na latinsko idro te ukazivao na potrebu legaliziranja udruge kao i na gradnju školske gajete Kurnatarica. Od tada do danas svojim znanjem, iskustvom i znanstvenim konaktima sudjeluje u stvaranju maritimnog i kulturnog identiteta udruge poznate i cijenjene na Jadranu i u Europi. Nemoguće je nabrojati sve direktne i indirektne doprinose dr. sc Vladimira Skračića na istraživanju hrvatske maritimne kulture, te promicanju Murtera i Kornata na hrvatskom i svjestkom planu – stoji u obrazloženju Nagrade za životno djelo koju je dobio dr. sc. Vladimir Skračić.

Svečana sjednica (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Na svečanoj sjednici Općinskog vijeća dodijeljeno je i više Plaketa Općine Murter-Kornati:

Olgi Troskot za dugogodišnji rad u školstvu i izvanškolskim aktivnostima,

OPG-u Šikić, vlasnice Sanje Šikić za proizvodnju i promicanje otočnog proizvoda,

Ferdinandu Pleslić (Grobi) za humano djelo – u Švedskoj prilikom gostovanja zbora sv. Mihovil pružio prvu pomoć i spasio život gospođi koja je prestala disati,

Bruni Turčinov, za značaja postignuća u sportu – učenica 6. razreda Osnovne škole Murterski škoji izabrana je među 10 najboljih košarkašica u Hrvatskoj,

Košarkaškom klubu Otok Murter za iznimne uspjehe u košarci,

Antei Niki Paić, najboljoj učenici 8. razreda Osnovne škole Murterski škoji – na kraju školske godine 2017.’18. imala je prosjek 5,00 i osvojila je prvo mjesto na županijskom natjecanju iz Hrvatskog jezika.

Naji Bašić za osvojeno Prvenstvo Hrvatske u daljinskom jahanju.

Zari Kurkut za osvojenu zlatnu medalju na Međunarodnom karate turniru Split karate kup.

Priznanje počasnog građanina Murtera donio je Josef Heinrich za prikupljanje humanitarne pomoći kao prijatelj Murtera – tijekom Domovinskog rata Jozef je organizirao prikupljanje i dostavljao humanitarnu pomoć u Murter.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here