JEZERA Big Game Fishing – dva desetljeća stvaranja jedne tradicije

1
2441
Dan tradicijske kulture i otvorenje 20. Big Game Fishinga - KUD Koledišće (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Unatoč snažnoj buri i hladnoći, Dan tradicijske kulture Na moru i kamenu i otvorenje jubilarnog, 20. lova na velike ribe, Big Game Fishinga, napunilo je sinoć Trg Jezerana. Dupkom i do dugo u noć.

Nekada davno Dani tradicijske kulture i sportska manifestacija engleskog imena Big Game Fishing ne bi išli zajedno. No Big Game je kroz dva desetljeća uspješnog održavanja ušao u riječnik Jezerana svih generacija i natjecanje je postalo dio tradicije.

Početaka te tradicije na svečanom otvorenju se prisjetila jedna od začetnica natjecanja Ervina Tomin iz Športskog-ribolovnog društva Punta Rata.

Ervina Tomin na svečanosti otvorenja je bila kao članica KUD-a Koledišće i kao čelnica ŠRD Punta Rata (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Te daleke 1999. godine započeli smo nešto o čemu pojma nismo imali. To se dogodilo zahvaljujući velikom zaljubljeniku u Jezera Dieteru Haselhorstu, koji je zajedno s gospodinom Georgom Blanichom doveo ovo natjecaje. U međuvremenu je Dieter ovdje kupio kuću i postao stanovnik Jezera. No, trebalo se dosta pomučiti u ovih 20 godina i moramo priznati da nije bilo lako. Sami smo sastavljali pravilnike, bez ičije podrške, jer išli smo u nešto što je bilo novo, nepoznato – rekla je Tomin, zahvalivši svima što BGF danas prate sve institucije na svim razinama, od Ministarstva turizma, Ureda Predsjednika/Predsjednice, Županije, Općine i, naravno, Turističke zajednice Jezera.

Jezersi Dan tradicijske kulture i otvorenje Big game Fishinga (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– U 20 godina bilo je i uspona i padova, ali stvorili smo natjecanje koje postalo prepoznatljivo u cijeloj Hrvatskoj i mnogo šire. Danas imamo 10 natjecanja u Big Game Fishingu diljem Jadrana i ponosni smo na to jer ih vode redom naši učenici. Sva ta natjecanja krenula su iz Jezera. Unatrag četiri godine imamo i državno prvenstvo Hrvatske u BGF-u koje je Hrvatski savez za sportski ribolov prihvatio kao jednu vrstu sporta, rangiranu u Hrvatskom olimpijskom odboru. Uspjeh je to za društvo, za misto i, ako hoćemo, i našu općinu i županiju. Jezera i cijeli kraj postali su prepoznati i po Big Gameu i ovo je natjecanje već postalo dijelom naše tradicije – rekla je Tomin, izrazivši nadu da će mladi preuzeti i nastaviti organizaciju natjecanja i da će biti još uspješniji.

Uputivši još i posebni pozdrav natjecatelju Jakovu Begoviću, koji u 20 godina nije propustio ni jedan BGF u Jezerima, Tomin je svima zaželjela mirno more, čvrstu ruku i pokoju tunu na udici.

Ljubica Ajduković Ugarković (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Isto je svima zaželjela i Ljubica Ajduković Ugarković, voditeljica Službe za politiku razvoja otoka Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije, jedna od začetnica projekta Hrvatski otočni proizvod koji okuplja više od 300 proizvođača s 24 hrvatska otoka, od kojih su neki svoje proizvode izložili za vrijeme trajanja ove manifestacije.

– Naše ministarstvo putem zakona o otocima podupire održivi razvoj i zato upućujemo posebne čestitke na ovoj velikoj obljetnici Big Game Fishinga i Danu tradicijske kulture – rekla je Ajduković Ugarković.

U ime Predsjednice Republike Hrvatske Kolinde Grabar Kitarović, pod čijim se pokroviteljstvom održava ova manifestacija, 20. Big Game Fishing je otvorio župan Goran Pauk.
– Izuzetno mi je drago što se ova manifestacija koja značajno afirmira našu županiju kao posebnu turističku destinaciju održala 20 godina, a iz godine u godinu izaziva sve veći interes. Počelo je sa 16 posada, a ove godine imam čast pozdraviti sudionike 25 ekipa iz Poljske, Rusije, Austrije, Njemačke, Italije, Slovenije i naravno Hrvatske – rekao je župan Pauk i svim sudionicima poželio puno uspjeha na natjecanju, dobro druženje i uživanje u bogatoj kulturno-umjetničkoj i gastronomskoj ponudi.

Župan Goran Pauk (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Uz 20. obljetnicu Big Game Fishinga i 10. obljetnicu don Tune proglašavam natjecanje otvorenim – rekao je župan Pauk, nadovezavši se na šaljivi ton jezerskog župnika Don Tunu Jozića koji se, prije molitve i blagoslova sudionika natjecanja i cijelih Jezera, pohvalio da i sam već 10. godinu za redom kao dio natjecateljskog tima sudjeluje u Big Game Fisingu.

Okupljene na Trgu Jezerana više od protokola otvaranja oduševljavao je nastup KUD-a Koledišće, čije su četiri generacije pokazale dijelić svega onoga što njeguju 1970. godine i čime su zaslužili brojne nagrade i zauzeli značajno mjesto u cjelokupnom hrvatskom folkloru. Manifestacija Big Game Fishing započela je u srijedu 26. rujna, a traje do subote 29. rujna kada se zatvara proglašenjem najuspješnije ovogodišnja ekipa i koncertom glazbenog sastava Babalubam.

Za večeras s početkom u 20:30 sati na Trgu Jezerana je najavljen Koncert glazbenog sastava Ultima.

Evo još nekoliko fotografija sa sinoćnje svečanosti:

 

 

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here