AMPHORARIUM Projekt koji može otok pretvoriti u ronilačku meku

0
4047
Luka Ježina i načelnik Toni Turčinov s arhitektom Damirom Lasinovićem na današnjoj prezentaciji (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

U murterskoj Narodnoj knjižnici i čitaonici danas je predstavljen Projekt Posjetiteljsko-interpretacijskog centra “Amphorarium”, koji uz predstavljanje antičke baštine Murtera kani uvezati i lokalnu poljoprivredu, gastronomiju i ronilački turizam.

Projekt su uz načelnika Općine Murter-Kornati Tonija Turčinova i voditelja Odsjeka za financije razvoj i gospodarstvo Luku Ježinu predstavili arhitekt Damir Lasinović i njegovi suradnici iz Studija Arx d.o.o. Jure Knežević i Iva Petrov, Jelena Devićić i Marko Barišić iz šibenske tvrtke Kocka d.o.o. te ravnatelj Muzeja grada Šibenika Željko Krnčević.

Arhitekt Damir Lasinović i ravnatelj Muzeja Željko Krnčević (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Rješavajući imovinsko-pravne odnose zemljišta za gradnju dječjeg vrtića otkrili smo stoljetnu gusternu i od početne ideje njenog uređenja došli do projekta vrijedog 11 milijuna kuna. Njime ćemo dobiti portal u povijest, koji nas vraća u razdoblje Grčke i Rima, što će  će zajedno Muzejem betinske drvene brodogradnje učiniti Murter jedinstvenim i nezaobilaznim odredištem na turističkoj karti Hrvatske. To nipošto neće biti još samo jedna građevina, već će unutar Amphorariuma kroz razne manifestacije biti predstavljeno sve što je Murter bio i što je danas. Podrazumijeva i rast interesa za ronilački turizam, podizanje ronilačkih centara višz razinu te razvoj turističkih ruta na podmorskim arheološkim lokalitetima. U tom smislu već traju i pregovori o aktiviranju barokomore u samom Murteru, što će svakako puno značiti za razvoj ronilačkog turizma na ovom dijelu obale – rekao je načelnik Turčinov, uz zahvale cijelom timu koji je omogućio pokretanje projekta.

Amforarium

Luka Ježina pojasnio je kako se investicija planira realizirati kroz EU fondove te da  građevinske radove otpada 8,5, a na likovni postav i uređenje interijera 3,5 milijuna od ukupnih 11 milijuna kuna planiranog troška. Predstoji izrada glavog projekta i ishovanje građevinske dozvole te prilagodba prostorno-planske dokumentacije.

– Realizacija projeka će uvelike ovisiti o dinamici ishodovanja tih dokumenata i dinamici natječaja za europska sredstva, a planira se realizirati unutar pet godina – rekao je Ježina, uz napomenu da je tu uračunata i realizacija prioritetnih projekata Općine Murter-Kornati, kao što su dječji vrtić s jaslicama, starački dom i sustav odvodnje.

– Nakon lanjske godine, koja je u smisli kapitalnih ulaganja bila udarnička, ovu 2018. smo prozvali papirnatom jer smo se fokusirali na izradu projekata i rješavanje prostorno-planske dokumentacije. No, svejedno smo uspjeli realizirati drugu fazu plaže Luke, stazu na Crnikovcu i prvu fazu uređenja Arheloške plaže Colentum koju nismo mogli provesti kroz EU fondove zbog privatnog vlasništva – rekao je Ježina.

Predstavljanje projekta u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ove je godine Općina Murter-Kornati, istaknuo je Ježina, na natječaje prijavila projekte vrijedne blizu 20 milijuna kuna, a u tijeku je priprema novih, vrijednih čak 40 milijuna eura, ne računajući projekt kanalizacije i projekt Kurnata Rediviva.

Ježina je dodao kako ohrabruje i vijest o  odobrenju projekta Arheološkog parka Colentum u sklopu Interreg Hrvatska – Italija, o čemu će narednih dana biti više riječi te je za razdoblje do kraja godine najavio i predstavljanje  projekata uređenja plaže Slanica i Jadranskog centraza održivi razvoj otoka i priobalja.

Predstavljanje projekta u Narodnoj knjižnici i čitaonici u Murteru (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Uz ljude iz Općine, Studija Arx, Kocke i Muzeja grada Šibenika, rečeno je na predstavljanju, značajnu ulogu u cijelom projektu ima i Udruga Argonauta.

– Upravo je Sanja Tabori iz Argonaute iznjedrila naziv Amphorarium, koji označava sadržano u amfori. A sadržaj amfore je poanta cijele priče, vino, maslinovo ulje, začini… čijim povezivanjem dolazimo do izuzetnog potencija gspodarske suradnje naših ugostitelja s OPG-ima, zadrugama i ronilačkim klubovima, što će svakako biti poticaj gospodarskom razvoju i turističkoj promociji – rekao je Ježina.

Danas predstavljene vizualizacije Amphorariuma pogledajte OVDJE,  a detalje prezntacije u tekstualnom obliku OVDJE.  

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here