AGROYOUTH Mladi Europljani u Tisnom uče kako će postati seljaci

0
2253
Antonio Pirija Mrčo govori je mladim Europljanima o kozama i maslinama (Foto: FB AgroYouth)

Jedna od posljedica davne nasilne industrijalizacije je i to što riječ “seljak” za mnoge danas znači samo pogrdu. Kako onda zainteresirati mlade da idu u polje? Teško.  A teška se pitanja rješavaju edukacijom i uz pomoć novca iz fondova EU.

Ima od toga mnogo desetljeća kada se govorilo “Ori vole kad nemaš škole”. Uvelo se obavezno osnovno obrazovanje i zabranilo iskorištavanje djece za rad.  I dobili smo generacije koje znaju čitati i pisati, ali nemaju posla. Svi u kladionici, a polja u ledini.  Danas je zato priča druga.  Propagira se održivi razvoj, povratak prirodi i tradiciji, daju potpore OPG-ima.., a jedan vrlo zanimljiv europski projekt kojem je cilj zainteresirati nezaposlene mlade ljude za bavljenje poljoprivredom odvija se u Tisnom. Lokalnoj akcijskoj grupi MORE 249 za provedbu projekta AgroYouth Second edition Agencija za mobilnost i programe EU odobrila je financijsku potporu u iznosu 22.720,00 eura. Uz pomoć tog novca u Tisnom se okupilo 36 mladih  iz Makedonije, Italije, Rumunjske, Turske, Bugarske i Hrvatske.

Mladi Europljani imaju radionice u Društvenom domu u Tisnom (Foto: LAG More 249)

Oni od 15. rujna do 24. rujna 2018. ovdje  sudjeluju na radionicama gdje raspravljaju o ruralnom razvoju, poljoprivredi i pokretanju vlastite poljoprivredne proizvodnje.
U sklopu projekta predviđeni su posjeti turističkim i kulturnim sadržajima, a  što je još važnije i poljoprivrednim proizvođačima kako bi mladi ljudi stekli praktično znanje i iskustvo života u ruralnom području.

Danas su bili u Jezerima gdje su posjetili OPG Antonijo Pirija, a u Betini Muzej betinske drvene brodogradnje

-Danas smo imali opuštajući dan. Posjetili smo farmu s kozama, pilićima i ovcama, maslinovim poljem, a čuli smo i o staroj betinskoj drvenoj brodogradnji – pohvalili su se budući vlasnici europskih OPG-a na svojoj FB stranici.

Mrčine kokoše i tuke (Foto: FB AgroYouth)

Pohvalili su se i da ih je Antonijo Pirija, poznatiji kao Mrčo, u Jezerima učio kako se obučavaju pastirski psi, kakve se proizvode može dobiti od koza i ovaca, o proizvodnji i preradi maslina.

Dio onoga što su naučili pokazat će u nedjelju u Tisnom. Kako bi stekli iskustvo rada i ostvarivanja dohotka od tog rada, na Rudini će prodavati marmelade koje su sami napravili. Lokalno stanovništvo i turiste će ujedno upoznati sa projektom AgroYouth Second edition.
“Projektom se želi potaknuti mlade na neformalne metode učenja, rasprave, razmišljanje i zajedničko djelovanje, želi ih se motivirati na život u ruralnim područjima koji u današnje vrijeme donosi izazove ali nudi mogućnosti, te uz obrazovanje u poljoprivredi i zajedništvom mogu postići uspjeh u postizanju globalnog razvoja”,  kaže u svom priopćenju  LAG More 249,  zahvaljujući Općini Tisno na gostoprimstvu i ustupljenom prostoru Društvenog doma za radionice.

IU Tisnom – Foto AgroYouth

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here