DIDOVIN VESLUN Soha sv. Roka je s Babom Tonom otišla u Betinu

0
2317
Didovin veslun (Foto: napress/Vana Balin)

Betinjani su najbolji veslači otoka Murtera. Soha sv. Roka – prijelazni trofej murterske regate “Didovin veslun” – odnijeli su veslači betinske gajete Baba Tone.

U sklopu manifestacije Dani latinskog idra, koja se u Murteru održava 21. put i proteže se kroz cijeli rujan, Murterini su izazvali najbolje veslačke posade iz Betine, Jezera i Tisnog da s njima odmjere snage i pokažu vještinu veslanja u tradicijskim brvenim brodicama – gajetama. Osim časti i trofeja – Velike sohe sv. Roka – pobjednicima je pripalo i tisuću kuna nagrade od Općine Murter-Kornati, što ih je na svečanosti nakon regate dodijelio načelnik Toni Turčinov.

 

 

Dodjela Sohe sv Roka:

Objavljuje Rudinapress u Nedjelja, 16. rujna 2018.

Pobjednica, gajeta Baba Tone, šampionka je i ovogodišnje betinske  Regate za dušu i tilo te regate Vanka škvare. Ona je jedan od posljednjih radova legendarnog betinskog kalafata Ćire Burtine, pa je Soha sv. Roka, rečeno je na dodjeli, priznanje ne samo veslačima, nego i gajeti, njenom graditelju Ćiri Burtni te vlasniku Dariju Filipiju koji je s velikom pažnjom i ljubavi održava u pobjedničkoj formi.

Do pobjede Betinjani – veslači Ante Golanović, Jadranko Pavić, Siniša Mikin, Duje Fržop i timunjer Toni Sladić – nisu došli lako. Cijelom veslačkom stazom od Gradine do murterskog porta Betinjanima za krmom Baba Tone su bili ništa manje snažni i vješti Murterini u Šimici.

Dramatična je bila i borba za treće mjesto između Jezerana i Tišnjana, kojima su dvije najbolje posade bile poprilično odmakle. Istina, Tišnjani jedini na otoku imaju veslački klub, pa se očekivalo da bi mogli biti bolji, ali također jedini na otoku nemaju gajetu s četiri sohe i vesla. Prvi put su veslali u takvom brodu, a u srazu s izrazito morski orijentiranim Jezeranima, Murterinima i Betinjanima četvrto mjesto je visoki plasman.

Tišnjani na Kurnatarici (Foto: Rudinapress/Vana Balin)

Kao sudac na regati Didovin Veslun angažiran je pravi stručnjak za veslanje – Dražen Babić, trener Veslačkog kluba Dupin iz Tisnog. Uz napomenu da veslanje u tradicijskim drvenim brodicama ima jako malo sličnosti s klasičnim veslačkim disciplinama, Babić nam otkriva da je tišnjanska posada prvi put vidjela svoj brod – školsku gajetu MU 1 Kurnataricu – malo prije početka natjecanja.

– Odmah se vidjelo kod Betinjana da su to iskusni veslači i ljudi, gospoda u godinama koja imaju pravu tehniku, ali i masu koju su znali pravilno koristiti.  Murterini su isto tako bili dobri, ali vidilo se da tu fali malo kondicije. Da, ni brodovi nisu bili isti, ali se svejedno može reći da su pobijedili najbolji. Jezerani i Tišnjani su se borili za treće mjesto i tu je došao do izražaja manjak treninga. U Kurnatarici nije bilo tehnike i ekipa nije bila uveslana. No, ovo je tek prva regata i skupljaju se prva iskustva. Nadam se da će se dogodine stvoriti prava sportska konkurencija i nadmetanje među veslačima, da će biti više posada i da se one bolje pripremati – komentirao je Babić za Rudinapress.

Nakon dva desetljeća održavanja Regate Latinsko idro Murterini su uz jedrenje uveli i veslanje. Bila je to sinoć prva veslačka regata i odmah je postigla uspjeh, veći od uspjeha prve regate Latinsko idro, na kojoj su se pojavila tri broda. Po odazivu zainteresiranih posada i prijemu kod publike čini se da bi se uistinu mogla ostvariti želja organizatora da Didovin veslun postane još jedna tradicija otoka.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here