POČINJE BAFF Latinsko idro kao filmsko platno

0
2904
Ana Štrelov, Frane Bilić i Gabrijela Bašić - vodstvo BAFF-a sinoć na Mulu (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Svečano otvorenje Betina Film Festivala najavljeno je večeras u 20.30 sati na Trgu na moru. No, festivaskih je sadržaja puno te je betinska filmska avantura je započela nekoliko sati ranije, kako drugačije, nego Filmskim vrtićem.

Još u srijedu kasno navečer trajale su pripreme prvog filmskog festivala na otoku Murteru. Vodstvo udruge Mirage kreativni studio, Ana Strelja, Frane Bilić na Mulu su pripremali Baff zonu, jednu od četiri festivalske lokacije, na kojoj je uz projekcije za manju publiku predviđeno održavanje radionica, kviza, sastanaka i prodaja suvenira. Prije projekcije animiranih filmova za djecu u Prezentacijskom centru polaznici Dječjeg vrtića Školjkica jutros su u Baff zonu došli na limunadu i tako postali prva posjetilji festivala.

Prvi posjeitelji BAFF zone na Mulu i prva publika festivala (Foto: BAFF)

Uz BAFF zonu na Mulu, Zeleno i Crveno kino u Prezentacijskom centru, festivalske lokacije su i Trg na moru, gdje će večeras biti svečano otvorenje i projekcije te Muzej betinske drvene brodogradnje, ispred kojeg će biti prikazani dokumentarni filmovi. Zanimljivo, filmovi će se ispred Muzeja pojicirati na platnu latinskog idra. Nije bilo teško zaključiti čijem je idru namijenjena uloga simboličkog povezivanja festivala jedne suvremene umjetnosti s tradicijom betinskih težaka, ribara i kalafata  – Cicibela je sinoć na vezu bila gole lantine.

– Jedro je još ranije skinuto i spremljeno u garažu. Treba ga samo montirati ispred Muzeja – otkriva Marinko Mijat, kapetan Cicibele.

Cicibela gole lantine i kapetan Marinko Mijat (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Iako će jedro Cicibele možda biti preveliko za maleni prostor ispred Muzeja, Mijat ne krije zadovoljstvo što filmski festival želi na ovaj način iskazati štovanje prema višestoljetnoj betinskoj tradiciji.

Nakon jutarnjeg dječjeg programa u slijedi ništa manje zanimljivo popodne.

U 14.30 sati u Crvenoj dvorani Prezentacijskog centra Legame Studio donosi perspektivu budućnosti filma.

Za 16.00 sati je najavljen svima poznati “Ne gledaj mi u pijat” redateljce Hane Jušić (2016., 1h 45 min).

BUDUĆNOST FILMA 🍿
NOVU ZANIMLJIVU PERSPEKTIVU FILMA DONOSI VAM LEGAME STUDIO!!

POGLEDAJTE ZANIMLJIVE FILMOVE NASTALE U…

Objavljuje Betina Film FestivalČetvrtak, 6. rujna 2018.

Od 18.00 sati se nastavljaju projekcije u prezentacijskom centru sve do 20.30, kada je najavljena svečanost otvorenja na Trgu na moru, gdje se festival nastavlja Hrvatskim kasnovečernjim igranim programom…

Program detaljnije pogledajte na FB stranici BAFF-a:

NE PROPUSTITE POGLEDATI PROJEKCIJU FILMA ‘NE GLEDAJ MI U PIJAT’ (2016.) redateljice Hane Jušić (1h 45 min)

Prezentacijski centar Betina / Zeleno kino / I. kat / 16: 00 h / 6.9.

Objavljuje Betina Film FestivalČetvrtak, 6. rujna 2018.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here