POČELA JE ŠKOLA Pirovac, Tisno i Murter s roditeljima dijele teret “besplatnog” obrazovanja

1
2392
Udžbenici - ilustracija (Izvor: Tisno.hr)

Osmogodišnje osnovno školovanje u Republici Hrvatskoj obvezno je i besplatno za svu djecu u dobi od šeste do petnaeste godine. Barem tako kaže zakon. No, nije besplatno za roditelje. Oni plaćaju komplete udžbenika po cijenama od 650 do 1880 kuna.

Danas počinje školska godina 2018./19. u kojoj se lokalna samouprava, barem na zapadu naše županije, pobrinula da besplatno školovanje ne dotuče kućni proračun obitelji đaka. Općina Pirovac, Tisno i Murter iz svojih proračuna izdvojile su značajan novac za kupnju knjiga. Kako ne postoji nikakav propis po koji bi općine obvezao i propisao način (su)financiranja kupovine knjiga svaka to čini na svoj poseban način i u različitim iznosima.

Općina Pirovac financira 50 posto cijene kompleta udžbenika za svakog polaznika Osnovne škole Pirovac. Općina Pirovac nabavlja knjige u vrijednosti 50% cijene kompleta. Knjige se preuzimaju u školi.
Općina Tisno financira cijeli iznos cijene kompleta knjiga svih učenika s prebivalištem na njenom području.  Cijeli iznos znači od 649,00 kuna za prvi razred, pa sve do 1.883,00 kune koliko košta najskuplji komplet za sedmi razred, a isplata se po dostavljenim računima već kupljenih knjiga.

Općina Murter-Kornati na početku školske godine sufinancira opremanje svih učenika Osnovne škole Murterski škoji s jednakim iznosom – 600 kuna. Za taj novac roditelji mogu djeci kupiti što god im treba za početak škole, tenisice, trenirke, torbe…, a ne samo udžbenike, čime, za razliku od Tisnog i Pirovca, Općina Murter-Kornati baš i ne ide na ruku izdavačima.
– Nije nam cilj općinski novac prebaciti na račune tiskara, nego roditeljima olakšati podizanje djece. Na taj način omogućavamo da djeca čuvaju te međusobno nasljeđuju i razmjenjuju knjige, što je posebno važno u obiteljima s više djece. Čuvanjem, razmjenom i ponovnim korištenjem knjiga štedi se novac i papir, a ujedno se primiče održivost i odgajaju se ekološki osviještene generacije – kaže načelnik Turčinov.

(Su)financiranje kupnje udžbenika nije obveza lokalne samouprave, nego je sastavnica pronatalitetnih politika koje svaka na svoj način kreiraju i provode naše općine. Dok se u Šibeniku tek potpisuje peticija za besplatne knjige, kod nas se ovim mjerama već niz godina pomaže roditeljima, čime se, među ostalim, nastoji ublažiti one nedostatke koje u centraliziranom sustavu sa sobom nosi obrazovanje u manjoj sredini.

1 KOMENTAR

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here