MIMOHOD SJEĆANJA “Kolona koja nikad neće prestati, kao ni sjećanje”

0
2762
Mimohod sjećanja - kolonu je preletio kanader (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Mimohodom sjećanja u Tisnom je obilježena 11. tužna godišnjica kornatske tragedije, vatrogasnog desanta na otok Kornat u kojem je živote izgubilo 12 pripadnika Javne vatrogasne postrojbe Šibenik te dobrovoljnih vatrogasnih društava iz Vodica i Tisnog.

Povorka je u 18 sati krenula od Vatrogasnog doma prema crkvi sv. Duha i križu podignutom u spomen stradalim vatrogascima, a dok je prelazila preko mosta preletio ju je vatrogasni zrakoplov kanader. Uz obitelji poginulih i mještane, počast stradalim kolegama odali su vatrogasci iz Tisnog, okolnih gradova i mjesta, ali i iz cijele Hrvatske. Bili su tu i glavni vatrogasni zapovjednik RH Slavko Tucaković i županijski Darko Dukić.

Mimohod (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– S velikom se tugom sjećam tog dana od prije 11 godina. Pripremali smo veliko vatrogasno natjecanje u Križevcima, gdje smo saznali za tragediju. Sve je tada stalo. Međutim, u ovih 11 godina od tragedije napredujemo u organizaciji sustava, pogotovo u kontroli onih koji uopće mogu izaći na vatrogasnu intervenciju, sve kako se nikad ne bi ponovila tragedija na Kornatima. Sustav nam iz godine u godinu sve bolje funkcionira – rekao je Tucaković.
U mimohodu su sudjelovali i u ime Općine Tisno zapalili svijeće i položili vijence načelnik Ivan Klarin i njegov zamjenik Miljenko Meštrov, dok je u ime Vlade RH ove godine sudjelovao samo izaslanik ministra obrane general Slavko Zdilar. Frane Lučić, jedini vatrogasac koji je preživio kornatsku tragediju, nije sudjelovao u mimohodu.

General Zdilar položio je vijenac i zapalio svijeću zajedno s predstavnicima Općine Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Obitelji stradalih vatrogasaca i dalje ističu nezadovoljstvo istragom provedenom nakon stradavanja i ne prihvaćaju da se 11 godina kasnije ne zna što se dogodilo.

Pred spomen-križem skupu se obratio predsjednik DVD-a Tisno Zvonimir Čorkalo.

– Evo nas i nakon 11 godina u koloni prepunoj dostojanstva i iskrenosti kojom odajemo počast našoj djeci, našim sinovima, našoj braći, našim prijateljima, našim vatrogascima, Taj dan vrijeme je stalo. I danas kad se sjetimo nemamo riječi za opisati taj osjećaj tuge, strepnje, nadanja… Evo nas i nakon 11 godina u koloni koja nikad neće prestati, kao ni sjećanje na naše drage vatrogasce. Uvijek ćemo vas spominjati i uvijek ćete biti u našim srcima, u našim mislima, i našim razgovorima – rekao je Čorkalo.

Zvonimir Čorkalo, predsjednik DVD-a Tisno (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Čorkalo je rekao i po koju rečenicu o petorici Tišnjana stradalih 30. kolovoza 2007. na Kornatu:

Ivica Crvelin postao je član DVD-a Tisno 1984. Bio je prvi profesionalni vozač-vatrogasac društva. Nakon 10 godina odlazi u JVP Šibenik. Bio je i istaknuti član tišnjanske glazbe, KUD-a Hartić.
Ante Crvelin od malih nogu je član DVD-a Tisno, a ljubav prema vatrogastvu mi je usadio njegov otac Ivica. Bio je svestrani sportaš. Odbojku je igrao za šibenskog prvoligaša, košarku za tišnjanski Rastovac, mali nogomet za Tišnjansku Rudinu, a bio je i vratar Vaterpolo kluba Tisno.
Josip Lučić bio je skromno i samozatajno dite s Rata, a pozornost na sebe bi skretao igrajući s prijateljima nogomet, sport koji je najviše volio.
Marko Stančić živio je i srednju školu pohađao u Šibeniku, a sve svoje praznike provodio je u Tisnom. U vatrogastvo kao i u Tisno bio je zaljubljen, pa je sa 14. godina postao najmlađi član društva. Želja mu je bila postati profesionalni vatrogasac.  Volio je sport, pa se upisao i u Košarkaški klub Rastovac.

Tomislav Crvelin bio je vatrogasac,  veslač, vaterpolist, glazbar.. i u svemu čime se bavio bio je uspješan. Nakon srednje završio je i vatrogasnu školu u Zagrebu. Pobožan i vjeran tradiciji bio je jedan odosnivača udruge Čuvari Božjega greba.

 

Tisno – 11. obljetnica kornatske tragedije

Objavljuje Rudinapress u Srijeda, 29. kolovoza 2018.

–  Eto, to su naši tišnjanski junaci s Kornata. Nikad vas nećemo zaboraviti i uvijek ćemo vas spominjati – rekao je Čorkalo.

Središnja ceremonija obilježavanja 11. obljetnice kornatske tragedije održat će se u četvrtak 30. kolovoza na Kornatu, među 12 kamenih križeva podignutih na mjestu stradanja 12 vatrogasaca.

 

Tisno – 11. godina od kornatske tragedije – Mimohod sjećanja na 12 poginulih vatrogasaca
Više na http://bit.ly/2C1kxR6
Reporter Hrvoslav Pavić

Objavljuje 24sata Politiko u Srijeda, 29. kolovoza 2018.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here