KOMEMORACIJA Hrg: “Murterini mogu biti ponosni i zahvalni što su imali takvog čovjeka”

0
3161
Komemoracija u murterskoj knjižnici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Komemoracijom u Narodnoj knjižnici i čitaonici Murterini su se večeras oprostili od Ante Markova, političara koji je u protekla tri desetljeća u politici Murtera, ali i onoj nacionalnoj, kako su kazali govornici, ostavio veliki trag,

Ispred Općine i Županije nekoliko prigodnih riječi uputio je načelnik Toni Turčinov. Zahvalio mu je za sve što je od 1990. do danas napravio za Murter, kao i za sve ono što je njega osobno naučio.

– Teško je u nekoliko rečenica reći zahvalu za sve što je ovaj čovjek radio. On je zaslužan na cestu od Kapele do Murtera, murterske rive, sportsku dvoranu i niz drugih projekata. Uvijek je bio spreman napraviti, a nije htio da se zna da je napravio, jer je bio iznimno skroman čovjek.  Kao dijete sam puno slušao o njemu i bio ponosan kad bi ga vidio na televiziji. Kad smo počeli surađivati prije šest godina, naučio sam od njega puno o politici, projektima… Puno me naučio, a osjećao sam tako važno sjedeći pored njega… rekao je u svom emotivnom obraćanju Turčinov.

Komemoracija u knjižnici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

– Hvala ti za sve i budi pozdravljen našim starim pozdravom ‘vjera u Boga i seljačka’ – završio je Turčinov oproštaj.

Komemoraciju je organizirala Općina Murter-Kornati, a uz obitelj, načelnika Tonija Turčinova sa suradnicima i sumještane, od Markova su se oprostili i njegovi stranački kolege, bivši predsjednik HSS-a i sadašnji saborski zastupnik HDS-a Branko Hrg te bivši predsjednik Županijske organizacije HSS-a Zoran Smolić.

Hrg je Murterinima poručio da mogu biti ponosni i zahvalni što su imali takvog čovjeka. Kazao je da Markov nije bio od velikih riječi, ali je znao reći što je trebalo kada je trebalo, da je ostavio svoj trag ne samo u Murteru, već i u Saboru, u izvršnoj vlasti i u politici općenito.  – Nemojte dozvoliti da se zaboravi što je ovaj čovjek za Murter, za ovu županiji i cijelu Hrvatsku napravio – poručio je Hrg.

Komemoracija u knjižnici (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Smolić je ponovio kako je Markov bio veliki čovjek, ali i veliki Murterin. – Murter je iznjedrio velike ljude, a djelo Ante Markova je sveprisutno. Integrirao je sve što je dobro u Murteru i u županiji. Značajno je djelovao na hrvatskoj političkoj sceni. Trag u beskraju koji je ostavio sigurno će biti prepoznat – rekao je Smolić zahvalivši stranačkom kolegi na svemu što je radio.

Na komemoraciju je došao i bivši predsjednik HSS-a Branko Hrg (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Ante Markov je bio saborski zastupnik HSS-a u mandatu od 2000. do 2003. godine, u vrijeme kada je ta stranka bila dio vladajuće koalicije. Bio je i generalni direktor ACI-ja te predsjednik uprave JANAF-a. U Saboru je bio i predsjednik Odbora za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost te član Odbora za turizam. Bio je i prvi predsjednik Općinskog vijeća Općine Tisno, od 1993. godine do 1997. godine, kada su u sastavu te općine bili i Murter i Pirovac. Preminuo je u četvrtak u 60. godini života nakon duge i teške bolesti, a posljednji ispraćaj je bio u petak na mjesnom groblju Gospe od Gradine u Murteru.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here