UNDERGROUND? Techno party na ljetnoj pozornici u centru Pirovca

0
2248
DJ Chuby nastupio je u sklopu ljetne turističke manifestacije (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Nakon tri desetljeća postojanja u unedrgroundu techno se iz mračnih klubova i periferije, s margina, seli u centar – barem je tako bilo u petak navečer u Pirovcu, u čijem su središtu party priredila dva DJ-a koji se ubrajaju među hrvatske začetnike ovog glazbenog pravca – DJ Frajman i DJ Mary. Domaćin im je bio lokalni DJ Chuby.

Party pod nazivom ViaRiva organizirala je Turistička zajednica Općine Pirovac, s ciljem da svoj ljetni program učini raznovrsnijim, ali i da ovaj glazbeni žanr približe široj publici. Techno i ostale podvrste elektronske glazbe što ih promoviraju festivali okupljeni oko The Gardena, a ne samo sunce i more, odavna su razlog dolaska mnogih gostiju u Pirovac, pa je, smatraju u TZ-u, nekako razumljivo da i ta glazbena vrsta bude prisutna u njihovom Kalendaru događanja (POVEZNICA).

DJ Mary i DJ Frajman na ljetnoj pozornici u centru Pirovca (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Techno party u središtu turističkog mjesta malo je zatekao ne samo one koji  na ljetnoj pozornici očekuju samo klape i zabavnjake, nego i same partijanere, koji nisu do sada plesali i provodili se pred budnim očima poklonika dominantnih oblika glazbe i zabave, od kojih su, kao drugi i drugačiji, uvijek trpjeli osudu i od njih se sklanjali. No, malo pomalo, nakon okupljanja po rivi, parkovima i obližnjim ulicama, centar Pirovca je zaplesao uz techno.

DJ Frajman smatra da techno nakon toliko vremena ne bi smio biti proskribiran.

– To je već trebalo to biti postavljeno na način da je techno tek jedan od oblika glazbenog izražavanja, a s ograničenjem jedino u vidu decibela. U redu, prihvaćam i da je nekome neprihvatljiv, ali mnogima u našem društvu nije prihvatljiva cajka ni mnoga druga glazba koja se javno izvodi, ali to je valjda nešto što moramo pregrmiti ako živimo u slobodnom društvu – kaže Frajman.

DJ Mirabel prvi je zaplesao – prvi je DJ koji je u Pirovcu puštao techno, ali nije pozvan da nastupa na ViaRivi jer se smatra da on sa svojim širokim repertoarom nije klasični predstavnik techno scene (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Zagrebačkog DJ-a, rezidenta Vintage Industrial bara,  je začudilo da u Pirovcu i Tisnom ovakvi partyji nisu česta pojava.

– Pa Tisno i Pirovac, nekad Porat, a sada Barbaralla’s,  velikim su slovima upisani u svjetsku kartu elektronske muzike kao mjesta gdje se događaju najbitniji festivali u ovom dijelu Europe. Mislio sam da je uz sav biznis koji ide oko nje elektronska glazba ovdje nešto što se šire prihvaća i odobrava – rekao nam je Frajman, koji je puno puta svirao u nekadašnjem Porty, dok u Barbarella’su nikad nije bio.

DJ Mary nije sretan s tolikom komercijalizacijom elektronske glazbe i bilo bi mu draže da je ostala dio undergrounda.

Riva je prva zaplesala (Foto: Rudinapress/H.Pavić)

– Zajedno s dečkima iz TZ-a htjeli smo napraviti nešto drugačije, nešto što nije klasična fešta, klapa, srdela, vino… I lijepo je ispalo, okupilo se dosta ljudi, iako ne bi smetalo ni da ih je bilo puno više. No, mislim da je techno, koji je počeo na marginama tamo trebao i ostati. Malo je sve to za moj ukus otišlo previše prema mainstreamu, u komercijalu. Nekad smo kroz razne kanale tražili vinile i na njih trošili novac, okupljali su u mračnim klubovima da bi slušali i plesali uz elektroniku. A danas je sva glazba dostupna preko interneta, svatko je DJ i pušta se svašta… Meni to nije drago jer se gubi ona draž koju je ova vrsta glazbe  – kaže DJ Mary.

Kako god, u centru Pirovca u noći na subotu udarao je techno i nitko se nije bunio, osim nekih kojima je ovo bilo “premekano” ili pretiho za DJ-e kalibra Frajmana, Maryja i Chubyja.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here