Klapa Samoana na murterskoj Rudini – dalmatinska pisma u izvedbi Maora s Novog Zelanda

0
2876

Večeras u Murteru gostuju dva veoma posebna gosta – članove klape Samoa s Novog Zelanda.

Klapsko pjevanje, tradicionalna hrvatska vokalna glazba podrijetlom s juga Hrvatske (Dalmacija), od prosinca 2012. god. uvršteno je na Unescov popis nematerijalne svjetske baštine u Europi. Upravo u to vrijeme s turnejama je započela i novozelandska klapa Samoana, čiji dio večeras nastupa u Murteru.

Stigli su zahvaljujući muškoj ćakuli dva prijatelja, radijskog novinara Nikole Urukala, te murterskog svestranog glazbenika, maestra Vedranka Šikića Balare.  Klapu Samoana čini skupina zaljubljenika u hrvatsku klapsku pjesmu i na svom repertoaru ima petnaestak dalmatinskih klapskih pjesama.

Klapa Samoana na Festivalu dalmatinskih klapa u Omišu 2013. godine (Foto: FDK Omiš)

Za nastanak ove neobične klape zaslužan je bivši voditelj ansambla Lado, Goran Kačurov, koji je preseljenjem na Novi Zeland nastavio sa našim iseljenicima djelovati na polju razvoja hrvatskog folklora.

U Aucklandu je kroz svoj rad povezao Maore s Hrvatima i Novozelanđanima, a priča sa klapom je započela kad je upoznao Samoanaca, mladog umjetnika klasične glazbene naobrazbe Christian Malietoa Browna, koji ga je oduševio svojim izvrsnim pjevanjem novoskladane klapske pjesme.

Ansambl je osnovan 2011. godine i u istoj godini je imao premijeru na Božićnom koncertu Hrvatskog društva u Aucklandu. Od tada su nastupali na raznim događanjima u hrvatskim i pacifičkim krugovima, u nadi da publici mogu pruži radost glazbe, bez obzira na kulturu, jezik ili nacionalnosti.
Njeguju samoanski Acapella zvuk kakav nikad niste čuli,zvuk sadržan od različitih stilova iz cijelog svijeta. Klapa Samoana donosi publici novi doživljaj glazbe stare i nove pacifičke kulture. Nastupaju večeras u 20.30 na Trgu Rudina u Murteru.

Objavljuje Ante Baceliç u Petak, 24. kolovoza 2018.

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here