UTRKA MAGARACA U PIROVCU Sklanjajte se, ide Šime! Je li ovo zadnja pobjeda Putka, Grge i Vatre?

0
3273
Magarčić Šime budući je šampion - siguran je Emil Livaić Deva (Foto: Rudinapress/H. Pavić)

Magarac Putko s jahačem Valentinom Peljušićem iz Sukošana pobjednik je i 41. Urke tovara u Pirovcu.

Pirovačke utrke magaraca daleko su manje eksponirane nego one u Tisnom ili Tribunju, ali svako njihovo izdanje donese istinski spektakl. Na stubotnjoj, 41. po redu pirovačkoj utrci su ukošanci Valentino i Putko, jahač i magarac koji su 10. kolovoza na Međunarodnoj utrci tovarov u Tisnom titulu prvaka donijeli Slovačkoj. Magarac Grgo s ergele Pirovčanina Emila Livajića Deve, kojeg je jahao Tomislav Erak, bio je drugi, kao i nekoliko dana ranije na utrci u Tisnom gdje je titulu viceprvaka osvojio trčeći za Sloveniju.  Treća je u cilj stigla magarica Vatra s ergele Tome Olivarija Ruje iz Tisnog s jahačem Pirovčanina Matom Meićem.

Tu negdje prestaje svaka sličnost s tišnjanskom trkom. I počinje spektakl, tj., priča o razlozima ovakvog ishoda.

Putkova je pobjeda regularna, kažu Pirovčani, ali su je, osim urođene snage i vještine, njegove vlastite i one njegova jahača, omogućile i neke “slučajnosti”: Prva je ta što je najbrži ovogodišnji magarac Grom zbacio svog jahača Nevena Meića Sidića, druga je što Miško nije trčao, a treća što je Šime još mali.

– Već u samom startu finalne utrke bez ikakvog problema izbili smo na čelo i malo kasom malo galopom održavali prednost. No, zbog nedovoljnog treninga dogodilo se da je galopu prednjom lijevom nogom zapeo za moju i zbacio me s desne strane – pojašnjava nesretni jahač okolnosti spektakularnog pada.

Preko Nevena je, osim Groma, prešao i Putko, koji ga je slijedio u stopu, ali ni jedno kopito nije dotaklo nes(p)retnog jahača.

Druga okolnost koja je omogućila pobjedu Sukošanaca je ta što je lanjski šampion Miško u subotu ostao kući. Čitavo drugo desetljeće 21. stoljeća Miško redovito pobjeđuje ne samo na pirovačkoj, već i na svim ostalim utrkama koje se trče između dva obzora. No, život pod svjetlima reflektora ima i svoju tamnu stranu – ljubavni život je Miška toliko iscrpio da je u subotu umjesto da dođe na pirovačku utrku osao doma, na Seoskom gospodarstvu Banovi dvori u Tišnjanskoj Dubravi.

A treća okolnosti usko je vezana za ovu drugu. Šime, magarčić star jedva mjesec dana, Miškov je potomak iz veze s pirovačkom magaricom Jasminkom.

– Od Miška je naslijedio snagu i temperament, a od Jasminke gracioznost i osjećaj za detalje. Nema sumnje da je to novi šampion. Putko, Grgo i Vatra dogodine će gledati njegov rep i udisati prašinu s njegovih kopita – kaže nam Emil Livajić Deva, jahač uz čiju pomoć je Miško ostvario svoje najveće uspjehe, na trkalištu i u privatnom, obiteljskom životu.

 

Komentiraj

Please enter your comment!
Please enter your name here